Potpore

Udruga OPG-ova "Život": Potpore nisu isplaćene u cijelosti

Agrovijesti
Poticaji Fotografija: Thinkstock
Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) Hrvatske "Život" priopćila je u nedjelju da im potpore nisu isplaćene u cijelosti te da su poljoprivrednici dobili i do 30 posto manje potpora od iznosa koji je predviđen po jediničnim iznosima za prošlu godinu.

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) Hrvatske "Život" priopćila je u nedjelju da im potpore nisu isplaćene u cijelosti te da su poljoprivrednici dobili i do 30 posto manje potpora od iznosa koji je predviđen po jediničnim iznosima za prošlu godinu.  

Zbog učestalih žalbi poljoprivrednika da nije ispaćen previđen iznos potpore te da potpore nisu isplaćene na vrijeme, budući da je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio da će biti isplaćene do travnja ove godine, a zakonski rok je bio kraj lipnja, Udruga "Život" uputila je upit Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR).

Navedeno je kako je udruga od te agencije dobila dva odgovora u kojima se i dalje tvrdi da su isplate bile na vrijeme, da je isplaćeno 99 posto potpora (osim manjega broja, stotinjak, koji su pod dodatnom kontrolom), te da nije bilo umanjenja potpora i da su isplaćene u cijelosti.

Nakon toga prvog odgovora APPRRR-a Udruga "Život" tražila je da im ta agencija dostavi podatke o ukupno isplaćenim potporama i isplaćenim jediničnim iznosima potpora hektar/grlo za 2017. godinu.

Kako se navodi u priopćenju, dobiveni odgovor objavili su u cijelosti na adresi: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1866260063410963&id=672231586147156.

Udruga je pak, istaknuto je, iz dobivene dokumentacije te njihovih saznanja i informacija od poljoprivrednika, došla do ovih podataka - potpore nisu isplaćene u cijelosti, nisu isplaćene do kraja travnja po najavi ministra Tolušića, a sve potpore nisu isplaćene u zakonskom roku do 30. lipnja.

Osim toga, Udruga "Život", istaknula je da dobiveni podatci, saznanja i informacije, govore da je više jediničnih potpora umanjeno i do 30 posto od jediničnih iznosa koje je poslao APPRRR, a samo neke isplaćene potpore odgovaraju jediničnim iznosima

Neki jedinični iznosi potpora umanjeni su i za oko 50 posto

U priopćenju stoji i kako su neki jedinični iznosi potpora umanjeni i za oko 50 posto, da svi poljoprivrednici nisu dobili isti jedinični iznos po istoj vrsti-nazivu potpore, neke potpore još nisu isplaćene, te kako nije istina da je za 2017.  isplaćen najveći iznos potpora do sada, već je istina upravo suprotna - za prošlu godinu isplaćen je najmanji iznos potpora do sada iz državnoga proračuna.

Istaknuto je da je, kod prijave poticaja za 2017. bilo problema s potvrđivanjem ekologije u zahtjevu (sustav nije prihvaćao ) pa nekim poljoprivrednicima nije potvrđena ekologija i sada dobivaju višegodišnje sankcije iako je ekološki nadzor potvrdio sve površine.

Kada se sve uzme u obzir, u udruzi tvrde da do sada nije isplaćeno potpora u iznosu od nešto više od tri milijarde i 408 milijuna kuna, kako tvrdi APPRRR, već da je to puno manji iznos. Sigurno je pak jedino to da će, smatraju u udruzi, oko 300 'velikih' dobiti trećinu toga novca, a ostatak će dijeliti 105.000 poljoprivrednika.

"Od APPRRR tražimo točan iznos isplaćenih jediničnih potpora za 2017. i točan iznos isplaćenih ukupnih potpora iz proračuna EU i državnoga proračuna na dan 30. lipnja ove godine, te podatke za što još nisu isplaćene potpore", stoji na kraju priopćenja Udruge OPG-ova Hrvatske "Život" koja tvrdi kako se "nastavlja dezinformiranje javnosti, te poluistine i neistine iz Ministarstva i Agencije koje traje zadnje dvije godine, a i duže".

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje