BEZ HRANE NEMA ŽIVOTA

Udruga OPG-ova 'Život' predlaže mjere za pomoć poljoprivrednicima

Agrovijesti
Fotografija:
Udruga OPG-ova Hrvatske 'Život' predlaže deset mjera koje bi olakšale proizvodnju u vremenu krize uzrokovane koronavirusom i zahtijeva definiranje strategije prehrambene neovisnosti Republike Hrvatske

Trenutna situacija u društvu i gospodarstvu, uzrokovana pandemijom koronavirusa, razotkrila je niz slabosti sustava koji je uspostavljan desetljećima, a koji je rezultirao činjenicom da je Hrvatska danas visoko ovisna zemlja o uvozu hrane, te da je njezina samodostatnost za poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima ispod 50%, poručuju iz Udruge OPG-ova Hrvatske 'Život'. 

Slom hrvatskog stočarstva, posebice govedarstva, jedna je od najvećih i najsloženijih opasnosti koje prijete hrvatskom gospodarstvu. Opskrba tržišta mlijekom i mesom iz domaćih izvora je dobrim dijelom poremećena, a u nastavku će značajno zaoštriti nedaće izazvane globalnim gospodarskim krizama, kao i našom dužničkom krizom, ističe se u priopćenju koje je udruga odaslala medijima.

Zbog specifičnosti stočarske proizvodnje, posljedice zaoštravanja krize u tom dijelu prehrambenog sustava bit će dugoročne, a dobrim dijelom i nesagledive, upozoravaju. Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske „Život“ od početka svog djelovanja ukazuje na pogubnost agrarne politike koja je u Hrvatskoj zanemarivala obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, favorizirajući velike proizvodne sustave i trgovačka društva te uvozne lobije koji su prepravili naše tržište poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima niže cijene, ali često i upitne kakvoće.

Brojke su neumoljive i one jasno ukazuju na činjenicu da, što smo više ulagali u velike sustave i što su oni jači i veći, to je ukupna razina hrvatske poljoprivredne proizvodnje niža. Ovih dana, u uvjetima globalne krize uzrokovane pandemijom korona virusa, takva politika dolazi na naplatu. Od tri obroka koja se danas dnevno konzumiraju u našoj Domovini, dva su podrijetlom iz uvoza.

Proizvodnja goveđeg mesa ovisna je o uvozu teladi za tov od preko 90%, proizvodnja mlijeka je ispod 400 milijuna kilograma na godinu, a Hrvatska je u Europskoj uniji, proporcionalno broju stanovnika, najveći uvoznik živih svinja i svinjskog mesa. Ne treba niti spominjati da je slična situacija i u sektoru voćarstva.

Ovakvi pokazatelji poljoprivredne proizvodnje ukazuju da bi Hrvatska, ukoliko se zatvore granice na 3-4 mjeseca, bila suočena s nestašicom većine poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Udruga 'Život' apelira na nositelje agrarne politike da što hitnije poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se izbjegao najgori mogući scenarij. Vladine mjere za pomoć gospodarstvu ne osiguravaju olakšanje privrednicima i poljoprivrednicima, nego samo dogodu njihovih obveza na određeno vrijeme, što može uzrokovati njihovo još veće opterećenje u doglednoj budućnosti i pritisak na, ionako, krhku ekonomsku stabilnost, ističu. 

Udruga predlaže niz hitnih mjera kojima bi se ublažila kriza.

1. Pomoć poljoprivrednim proizvođačima kroz ispunjavanje njihovih zagarantiranih prava, a to je isplata poticaja u punom iznosu najkasnije do 15. travnja 2020. godine;

2. Osiguranje brzih kreditnih linija s nultom kamatnom stopom kako bi se isfinancirala nadolazeća proljetna sjetva;

3. Reprogramiranje i zamrzavanje otplate kredita do završetka krize;

4. Oslobađanje plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta za 2020. godinu;

5. Smanjenje cijena osnovnih energenata neophodnih za poljoprivrednu proizvodnju (električna energija, plin...);

6. Povećanje kvota plavog dizela po poljoprivrednom gospodarstvu i snižavanje cijene istog;

7. Osiguranje kompenzacijskih mjera za izvoznike hrane koji su pogođeni zabranom izvoza i zatvaranjem granica;

8. Ostavljanje PDV-a malim proizvođačima mlijeka;

9. Preuzimanja plaćanja obveza za članove i vlasnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji moraju boraviti u samoizolaciji uslijed sumnje na infekciju korona virusom;

10. Osiguranje nesmetanog kretanja ljudi koji se bave poljoprivrednoim proizvodnjom, te prometa životinjskog i biljnog materijala;

Osim navedenih hitnih mjera, Udruga zahtijeva što hitnije definiranje strateških odrednica razvoja poljoprivrede u Republici Hrvatskoj sa ciljem prehrambene neovisnosti i razvoja ekonomski, ekološki i socijalno održivih proizvodnih sustava temeljenih na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.