Poništenje natječaja

Udruga 'Život' traži poništenje natječaja za mjeru 4. iz Programa ruralnog razvoja

Agrovijesti
Miroslav Kovač, predsjednik Udruge Život Fotografija: Jurica Galoić/PIXSELL
U zadnjoj godini mandata napravljeno je niz nezakonitih, protuustavnih i protupravnih radnji te je donesen niz odluka koje su bile na štetu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, stoji u otvorenom pismu udruge 'Život'

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske "Život" zatražila je od ministra poljoprivrede Davora Romića poništenje natječaja iz Programa ruralnog razvoja za mjeru 4. jer smatraju da je natječaj objavljen i proveden suprotno temeljnim odredbama Ustava te je u nesuglasju s važećom legislativom.

"U zadnjoj godini mandata prošle vlade napravljeno je niz nezakonitih, protuustavnih i protupravnih radnji te je donesen niz odluka koje su bile na štetu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a samim time i na štetu Republike Hrvatske i njezine poljoprivrede u cjelini", navodi se u otvorenom pismu udruge "Život" ministru Romiću. 

Ističu kako se konkretno radi o natječaju za korištenje sredstava iz fondova Europske unije za ruralni razvoj, mjera 4., koji je bio raspisan u travnju prošle godine. 

Stav udruge "Život" jest da taj natječaj treba bezuvjetno poništiti te da kod budućih natječaja treba obratiti pozornost na kriterije. 

Pritom navode nekoliko činjenica koje, po njihovu mišljenju, naglašavaju opravdanost zahtjeva za poništenjem natječaja.

Tako među ostalim ističu da se kriterij natječaja iz veljače 2015. mijenjao službenim naputkom donesenim u Ministarstvu poljoprivrede nakon zaključenja natječaja (15. travnja 2015.), objašnjavajući kako se to primjerice odnosi na kriterij dodatnih 20 posto povrata odobrenih troškova/investicije u slučaju da je podnositelj registriran u ekološkoj proizvodnji. 

Navode i da je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kršila odredbe pravilnika za mjeru 4., odnosno nije se pridržavala članka pravilnika prema kojem je agencija bila dužna tražiti razjašnjenja i/ili ispravke za podnesene zahtjeve, a upozoravaju i na kršenje Zakona o pravu na pristup informacijama jer naputak koji je donijelo Ministarstvo poljoprivrede nije objavljen na službenim stranicama ministarstva i agencije. 

Sve to predstavlja kršenje hrvatskog Ustava, smatraju u udruzi "Život", pri čemu navode tri točke - narušena je vladavina prava, akti moraju biti utemeljeni na zakonu, te nije osiguran pristup informacijama koje posjeduju tijela javne uprave. 

Zbog tih nepravilnosti, kao i zbog nekih na koje su i ranije upozoravali, u udruzi "Život" smatraju da su "ispunjeni uvjeti za poništavanje natječaja iz Programa ruralnog razvoja, mjera 4., budući da je on objavljen i proveden u suprotnosti s temeljnim odredbama Ustava te u nesuglasju s važećom legislativom".

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje