SURADNJOM DO USPJEHA

Udružene snage proizvođača vina, sira i ulja predstavile novu suradnju

Agrovijesti
Predstavljeni sirevi  Latus u teranu vinarije Franc Arman i u maslinovom ulju Chiavalon Fotografija: Agrobiz
Predstavljeni sirevi mljekare Latus u teranu vinarije Franc Arman i u maslinovom ulju Chiavalon

Ovog vikenda u Orbanićima kraj Žminja, u Mljekari Latus, na degustaciji održanoj za uži krug uzvanika predstavljeni su proizvodi tri proizvođača vrhunskih domaćih proizvoda. Sandi Orbanić iz Mljekare Latus, Oliver Arman iz vinarije Franc Armani maslinar Sandi Chiavalon, Chiavalon maslinova ulja iz Vodnjana pretočili su znanje i iskustvo u nove proizvode kojima će nedvojbeno obogatiti istarsku gastronomsku ponudu. Predstavljen je sir odležan tri mjeseca i četrnaest dana u komu terana, te sir odležan u maslinovom ulju.

Predstavljeni sirevi  Latus u teranu vinarije Franc Arman i u maslinovom ulju Chiavalon
Osim prezentacije novog proizvoda ova je degustacija i još jedno nastojanje za, kako kaže Maja Orbanić, promicanje kulture sira. Sir, može biti predjelo i desert. Tako se sir prihvaća i servira u nekim europoskim kuhinjama, a sada je napokon došlo vrijeme, da se na isti način mogu posluživati i kvalitetni istarski sirevi.

Domaćini su mislili na sve, pa je takosommelier Emil Perdec znalački sljubio vrhunske Latusove sireve s plemenitim vinima iz vinarije Franc Arman i jedinstvenim maslinovim uljima uljare Chiavalon.

S nestrpljenjem su čekali da sir dozrije i da ga mogu predstaviti prijateljima i suradnicima. Zbog toga ovi sirevi još nemaju ni imena niti ambalaže, jer sve je u fazi razvoja konačnog proizvoda.

“Suradnja sa Orbanićem i Chiavalonom nastala je spontano, ali i razumljivo jer se radi o prijateljima i višegodišnjim suradnicima. Uspjeli smo u jedan proizvod ukomponirati dva proizvoda i tako stvorili treći, koji predstavlja gastronomski suvenir Istre” - kaže Oliver Arman

Spojiti sir s teranom je eksperiment za koji su odlučili odabrati baš teran ponajprije zbog boje. Da se uzela malvazija, koja nema toliko tanina, dala bi neke posebne i drugačije rezultate. Zahvaljujući teranu proizveden je sir u kojem se osjeća tanin i okus terana, ona njegova trpkost, svježina i oštrina. Dobivena je lijepa boja kore, ispod koje se čuva kremoznost istarskog sira. Stoga Arman preporuča da se ovaj sir ne odvaja od kore već da se konzumira zajedno s njim kako bi se osjetili svi okusi koje ovaj proizvod nudi.

“Budući da je ovaj sir zrio u anaerobnim uvjetima, samim time njegovo se zrenje odvijalo u jednom drugom smjeru i zato ima potpuno drugačiji gušt od njegova brata koji je sazrio na polici” - pojašnjava Orbanić.

Predstavljeni sirevi  Latus u teranu vinarije Franc Arman i u maslinovom ulju Chiavalon
Ideja spajanja sira u odležanom ulju nastala je tako što se Sandi Chiavalon sjeća kako je njegov djed sir čuvao u kamenicama s maslinovim uljem, stoga je Orbaniću preporučio da i on to pokuša, a dobiveni se rezultat pokazao potpunim uspjehom. Ulje u kojem je dozrio sir je kupaža pet domaćih sorti: Buže, Karbonace, Moražole, Rošinjole i Bjankere, a to je ulje siru dalo posebnu aromu.

“Iako se često sir premazuje maslinovim uljem ili se u njega umače, ovaj sir koji je dozrio u ulju ima ipak drugačiji okus koji ga razlikuje od ostalih sireva, a upravo to treba biti njegova prepoznatljivost na tržištu. Kupaža ulja u kojem je sir dozrio na jednoj je manifestaciji, održanoj proteklog tjedna u Italiji uvršten među tri najbolja maslinova ulja u Europi” - dodao je Chiavalon.

Sir predstavlja deliciju u kojoj se itekako može uživati, a u ovoj novoj kombinaciji zaintrigirat će svako znatiželjno nepce. Kriška kvalitetnog sira i čaša vrhunskog vina posve su dovoljni za jedinstveno gastronomsko zadovoljstvo.

Nakon ove degustacije, mljekara Latus, uljara Chiavalon i vinarija Franc Arman održat će niz prezentacija na kojima će ugostitelje, hotelijere, ali i svoje kupce upoznati s novim proizvodima.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje