DRVNA INDUSTRIJA

Udruženje DPI predložilo novi model raspodjele drvne sirovine

Agrovijesti
Drvo Fotografija: Pixabay
Cilj je ovim primjenama osigurati da drvni resurs bude u funkciji novostvorene vrijednosti u preradi drva i proizvodnji namještaja, što bi trebalo rezultirati većom preradom sirovine u domaćim pogonima.

Nakon višemjesečnih pregovora Hrvatskih šuma, Ministarstva poljoprivrede i Udruženja drvoprerađivačke industrije oko izrade novog pisma razumijevanja za formiranje količina za kupnju drvne sirovine, cijene i rabatne politike, dogovor je na pomolu. Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK s velikom većinom glasova jučer je u kasnim poslijepodnevnim satima predložilo novi model raspodjele drvne sirovine.

Novim bi modelom proizvođači sami sebi stvarali količinu kroz fakturirane račune, čime se stvaraju pretpostavke za gospodarski rast, razvoj, investicije, zapošljavanje te ostanak stanovništva na ruralnim područjima. Cilj je ovim primjenama osigurati da drvni resurs bude u funkciji novostvorene vrijednosti u preradi drva i proizvodnji namještaja, što bi trebalo rezultirati većom preradom sirovine u domaćim pogonima.

''Ovime želimo potaknuti finalizaciju drvne sirovine, razvoj proizvodnih kooperacija kao oblika finalne proizvodnje, obnovu i razvoj tradicijskih obrta kao oblika finalizacije, razvoj domaćeg tržišta poluproizvoda, porast investicijskih ulaganja u nove tehnologije, dizajn te nove i inovativne proizvode. Vjerujemo da će ovaj model biti transparentniji i učinkovitiji te da će svim proizvođačima omogućiti rast i razvoj'', poručio je nakon sastanaka predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK Daniel Smiljanić.

Poseban je naglasak na radikalnim poticajnim mjerama proizvođačima namještaja od masivnog drva. Svi strateški ciljevi proizlaze iz Strategije Vlade RH o razvoju prerade drva i proizvodnje namještaja, pojasnili su iz Udruženja

Smiljanić dodaje i kako očekuju da Ministarstvo prihvati njihov prijedlog kako im je ministar i obećao na sastanku početkom listopada. Stoga bi javni poziv za sklapanje godišnjih ugovora za 2018. i okvirnih ugovora do 2027. godine već u studenome Hrvatske šume mogle raspisati u skladu s novim pismom razumijevanja, koje bi se trebalo ugraditi i u Zakon o preradi drva i proizvodnji namještaja.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje