NAJVIŠE TRIDESET

Ugostiteljima omogućeno filetiranje ribe u pakete s više odrezaka

Agrovijesti
Fotografija:
Od 1. srpnja ugostiteljima je omogućeno da kad tunu ili igluna koje filetiraju na odreske, označe paket fileta jednom naljepnicom, uz napomenu da u paketu ne smije biti više od 30 odrezaka

Sukladno Pravilniku o izmjenama Pravilnika o sljedivosti plavoperajne tune i igluna od 1. srpnja 2020. godine je u modulu sljedivosti korisnicima koji su registrirani kao ugostitelji omogućeno da u slučaju da tunu ili igluna filetiraju na odreske, označe paket fileta jednom naljepnicom s napomenom da u paketu smije biti najviše 30 odrezaka.

Kako je objavila Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede, postupak je jednak kao i s uobičajenim filetiranjem – izborom ribe koja se filetira, odabere se opcija filetiranje, no tada sustav pita koliko fileta i/ili paketa fileta se izrađuje. Pritom je moguće odabrati i oboje (filetiranje i paket fileta) u slučaju da cijela riba ne ide u pakete. Nakon toga upisuju se novi bar kodovi s naljepnica koje se izrađuju te ostali potrebni podaci, a kod odabira paketa fileta upisuje se i broj odrezaka u paketu. Također se upisuje i maloprodajni objekt.

Izradom paketa fileta dolazi se do kraja lanca, a iz paketa fileta moguće je uzimati odreske kroz duže vrijeme. Informacije o paketu fileta bit će moguće odmah skenirati na portalu HRiba i vidjet će se sve dok ne istekne rok koji je odabran prilikom izrade paketa.