Prekogranična suradnja

Ugovor eko proizvođača iz Vukovara i Srbije

Agrovijesti
Potpisivanje ugovora/sporazuma Fotografija: Pixabay
Centar za ekološku proizvodnju i održivi razvoj iz Vukovara (CEPOR), Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS) i Info centar za ruralni razvoj Agrosmart potpisali su u Selenči sporazume o poslovnoj suradnji. Ove organizacije udružit će snage i kroz zajedničke projekte raditi na popularizaciji i unaprjeđenju ekolopke proizvodnje u Srbiji i Hrvatskoj

Suradnja COPS-a, CEPOR-a i Agrosmarta započeta je prošle godine, a potpisanim ugovorima je utemeljena i obogaćena novim idejama i zadacima. Naglašeno je da se nastavljaju započete aktivnosti na zajedničkom razvoju područja sa obje strane Dunava, a u planu su i projekti u okviru Dunavske strategije, te partnersko sudjelovanje na natječajima ostalih dostupnih regionalnih i EU fondova. Predstavnici ovih organizacija ukazali su na to da su interesi i potrebe proizvođača u Srbiji i Hrvatskoj jednaki, da su jednaki i problemi s kojima se ekološki proizvođači, i oni koji tek počinju time baviti, susreću i da je najbolje rješavati ih koristeći iskustva i sposobnosti onih koji u toj branši imaju najviše uspeha.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 60 eko proizvođača

Stoga je prošle godine, po uzoru i modelu COPS-a, osnovana organizacija u Vukovaru – CEPOR. Inicijativa za formiranje Centra za ekološku proizvodnju i održivi razvoj Vukovar krenula je od predstavnika Vukovarsko-srijemske županije, a organizacija je osnovana i stala na noge uz pomoć tvrtke „Speskom konsalting“ iz Novog Sada.

"U Vukovarsko-srijemskoj županiji nema puno ekoloških prozvođača ali mnogi poljoprivrednici su iskazali interes za bavljenje ovom vrstom proizvodnje. Trenutno imamo oko 60  poljoprivrednika koji su spremni na suradnju, a cilj nam je da se udruže jer mi kao ravničarski kraj imamo veliki potencijal," rekla je predsjednica CEPOR-a Jelena Danilović i dodala da se upravo od COPS-a, lidera ekološke proizvodnje, ne samo u Srbiji već u cijeloj regiji, može najviše naučiti o udruživanju proizvođača.

Ispred Centra za ekološku proizvodnju Selenča sporazum je potpisao predsjednik udruženja Jozef Gašparovski, a ispred Info centra za ruralni razvoj Agrosmart predsjednica Slađana Gluščević. Potpisivanje je upriličeno na završnoj konferenciji koju su u Selenči organizirali  Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO i COPS, povodom završetka projekta “Pomoć u izgradnji kapaciteta i usluga za podršku organske poljoprivrede u Srbiji”.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje