POLJOPRIVREDNICI PORUČUJU

Ugrožena sigurnost hrane ako Brexit ne uspije

Agrovijesti
Brexit Fotografija: Thinkstock
Britanski poljoprivrednici "ostaju bez strpljenja" zbog pregovora, nakon EU summita EU u petak koji nije učinio ništa da bi se smanjili strahovi o potencijalnim štetnim scenarijima.

Britanski poljoprivrednici "gube strpljenje"  zbog pregovora, nakon EU summita EU koji nije učinio ništa da bi se smanjili strahovi o potencijalnim štetnim scenarijima. Poljoprivredne organizacije također su odbacili uz objašnjenje "nije izvedivo", a vlada Velike Britanije tvrdi da bi Britanija mogla jednostavno proizvoditi domaću hranu i nakon Brexita.

Britanski ministar Chris Grayling izazvao je uzbuđenje kad je rekao BBC-u da će seljaci reagirati na povećani trošak uvezene hrane i da će odgovoriti na to tako da će više proizvoditi za sebe. "Rasti ćemo i uvoziti više iz cijelog svijeta", rekao je.

Ministar je dodao kako će EU učiniti sve kako bi se izbjeglo da se to dogodi zbog štetnog učinka koji će imati na njihove poljoprivrednike, za koje je Britanija glavno izvozno tržište.

Velika Britanija trenutno proizvodi 60% vlastite hrane, prema Nacionalnom udruženju poljoprivrednika. 70% njezinog uvoza dolazi iz drugih zemalja Europske unije, a 60% njezinog izvoza ide u EU. To bi dovelo do dramatičnog porasta cijena hrane u Ujedinjenom Kraljevstvu i štete izvoznicima u EU.

Glasnogovornik Odjela za okoliš, hranu i ruralna pitanja britanske vlade (DEFRA) podržao je Graylingov zahtjev, priopćavajući EURACTIV.comu da će "izvan EU i birokracije ZPP naši poljoprivrednici moći usredotočiti na proizvodnju fantastične britanske hrane".

Ipak, drugi kažu da to pokazuje temeljno nerazumijevanje kako poljoprivreda funkcionira. Odgovarajući na zaključak Europskog vijeća da nije postignut dovoljno napretka kako bi se preselili na sljedeću fazu, predsjednik NFU-a Meurig Raymond izjavio je: "Poljoprivrednici i uzgajivači gube strpljenja.˝

Prema podacima DEFRE-a, Britanija bi mogla proizvesti do 80% vlastite hrane. Iako je to ostvariv i vrijedan cilj, zahtijeva promjenu u uzorcima potrošnje koje vode integrirana politika poljoprivrede i prehrambene politike usmjerena na sezonsku i lokalnu hranu.

I poljoprivrednici su u kratkom roku suočeni s neposrednim problemima: Von Westenholz NFU je istaknuo da će njihov prvi usjev poslije Brexita biti u tlu za manje od godinu dana, a oni još uvijek ne znaju kakav će biti tarifni režim kada dođe vrijeme žetve.

Uz to, čini se da se opskrba sezonskih poljoprivrednika također u problemima, naime svake godine na britanskim poljima djeluje oko 80.000 migranata, no dolasci su smanjeni za 17% od izglasavanja Brexita. Ovog je ljeta poljoprivredna gospodarstva bila u problemima jer nisu uspjeli popuniti 1.500 pozicija.

Glasnogovornik DEFRA izjavio je: "Kvaliteta britanskih proizvoda poznata je diljem svijeta, a izvan EU otvorit ćemo nova tržišta kako bi se naši poljoprivrednici mogli natjecati na globalnoj razini".

No, to naglašava napetost u središtu poljoprivredne politike koja poljoprivrednicima plaća za zaštitu javnih dobara, a otvaranje trgovine partnerima s nižim standardima.

Bezuvjetni scenarij ostavio bi Veliku Britaniju otvoren uvozu na uvjete WTO-a iz zemalja poput Sjedinjenih Država i Brazila, gdje su troškovi proizvodnje poljoprivrednika niži zbog slabijih standarda zaštite okoliša i životinja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje