18 po redu Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Ukida se Agencija za zemljište i dodijela zemlje vraća na općine i gradove

Agrovijesti
Poljoprivredno zemljište Fotografija: Pixabay
Vlada je danas usvojila novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji bi trebao smanjiti administrativne zapreka kako bi se olakšalo raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, omogućio ostanak ljudi, pogotovo mlađe populacije u ruralnim područjima, okrupnjavanje zemljišta i stavljanje u funkciju zapuštenog i državnog poljoprivrednog zemljišta koje nije u funkciji proizvodnje

Vlada je danas usvojila novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji bi trebao smanjiti administrativne zapreka kako bi se olakšalo raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, omogućio ostanak ljudi, pogotovo mlađe populacije u ruralnim područjima, okrupnjavanje zemljišta i stavljanje u funkciju zapuštenog i državnog poljoprivrednog zemljišta koje nije u funkciji proizvodnje.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić naglašava kako će zakon poboljšati status OPG-a te da se radi o prvom zakonu u povijesti države koji izričitu prednost pri dodjeli zemljišta daje OPG-ovicma, malim i mirko poduzećima, te da nema velikih u ovoj priči. Ovo je inače 18 po redu Zakon o poljoprivrednom zemljištu od osamostaljenja.

"Zakonom potičemo ostanak na selu, dajemo prednost domicilnom stanovništvu, stočarima, našim mladima, ali i svim ostalim poljoprivrednicima", kazao je ministar, te objasnio kako će zemlju ponovno dodjeljivati općine i gradovi, kojima je to oduzeto zbog sumnje u pogodovanje. Predstavnici udruge Život i dalje inzistiraju na tome da zemlja ide u prodaju OPG-ovima, dok nekadašnji predsjednik HPK Matije Brlošić kaže da je zabrinut jer se prednost pri davanju u zakup zemlje osim OPG-ima daje i malim i mikro poduzećima o čemu ranije u pregovorima sa Ministarstvom nije bilo govora.

Na ovaj način može doći do manipulacija jer bi veći sustavi mogli jednostavno podijeliti svoje veće firme na manja gospodarstva – prebaciti stoku na njih i za tri godine, taman kad se natječaji budu raspisivali, dobiti prednost te da poljoprivrednici koji su u mirnom posjedu i više od 15 godina obrađivali zemlju istu izgube, a dobiju je upravo mikro i mala poduzeća", kaže Brlošić.

Zakon određuje i mogućnost da Ministarstvo otkupi privatno poljoprivredno zemljište koje joj ponudi vlasnik po tržišnoj cijeni, te da privatno poljoprivredno zemljište može radi zaštite tla, okoliša i ljudi, dati u zakup, ako su vlasnici nedostupni ili nepoznatog boravišta, a zemljište se ne održava pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju (zapušteno, zakorovljeno, obraslo višegodišnjim raslinjem).

Oporezivanje neobrađenog privatnog poljoprivrednog zemljišta bilo bi protuustavno, pa novi zakon predviđa da gradovi i općine zakorovljenu i napuštenu zemlju vlasnika koji nije dostupan ili je nepoznat mogu dati u zakup po tržišnoj cijeni. Novac koji se od toga dobije čekat će ga pet godina na posebnom računu, a nakon toga ide u lokalni/državni proračun za namjensko trošenje za komasaciju, objasnio je tijekom ljeta Tolušić.

Po novom zakonu Programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države donosit će jedinice lokalne samouprave za zemljište u vlasništvu države na svom području, što predstavlja razliku u odnosu na važeći zakon gdje raspolaganje provodi Agencija. Zakup zemlje u vlasništvu države provodit će se putem javnog natječaja, koji će provodi JLS, na rok od 25 godina s mogućnošću produljenja roka, te način i kriteriji za odabir najpovoljnijeg ponuditelja.

Iz stručnih krugova doznajemo, kako jedan značajan broj načelnika općina nije sretan što se dodijela zemlje vraća na njihov teren, jer kako kažu, nemaju kadrove koji bi se time ozbiljno bavili, a poučeni brojnim aferama i pogodavanjima od ranije u strahu su da će na ovaj način navući bijesi poljoprivrednika koji zemlju neće dobiti, te biti poligon za politička potkusirivanja.

Predviđena je i mogućnost zamijene poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države za poljoprivredno zemljište u vlasništvu fizičkih ili pravnih osoba, koje je približno iste vrijednosti i nalazi se na području iste ili susjedne jedinice lokalne samouprave, radi okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta.

Radi efikasnije brže i ekonomičnije provedbe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, te bolje kontrole i primjene Zakona propisano je da se Agencija za poljoprivredno zemljište ukida te da se njezini poslovi prenose na Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo.

Od oko 874 tisuće državnih hektara jedinice lokalne samouprave (JLS) su, naime, što na privremeno korištenje, što u privremeni zakup, dosada dodijelile oko 250 tisuća hektara, a Agencija za poljoprivredno zemljište je od 2014. do 2016., razdoblju zaprimila 2767 zahtjeva za zakup 104 tisuće ha državne zemlje, uspjela je zaključiti tek 1367 ugovora na 9613 ha, dok je od 3318 zahtjeva za dodjelu 74,5 tisuća ha stočarima bezemljašima bez javnog poziva, potpisano tek 12 ugovora za 247,5 ha.
 

Glavne promjene:

-ukida se Agencija za poljoprivredno zemljište, a dodijela zemlje vraća na JLS

- zakup na 25 godina (ranije bilo 50 godina), uz mogućnost produženja na 25 godina za one koji dobro gospodare zemljom

-prednost OPG, malim i mikro poduzećima, veliki sustavi isključeni

- prednosti pri davanju zakupa stočarima bez zemlje, te mladim poljoprivrednicima

-privatna zemlja koja je neobrađena, a ako su vlasnici nedostupni ili nepoznatog boravišta, moći će se davati u zakup, a novac će vlasnika čekati 5 godina na posebnom računu

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje