Racionalizacija državne uprave

Ukidaju se i drugim tijelima pripajaju brojne agencije, zavodi...

Agrovijesti
Ministarstvo poljoprivrede Fotografija: Goran Jakuš/PIXSELL
Ukidanje niza agencija i zavoda dogodit će se i u sektorima poljoprivrede i gospodarstva.

 Početak nove godine vrijeme je u kojemu se, na tragu Vladine odluke o racionalizaciji državne uprave, ukidaju i s drugim tijelima spajaju brojne agencije, zavodi, uredi...

Vlada je početkom kolovoza usvojila zaključak o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima, kojim je predviđeno ukidanje ukupno 54 tijela i njihove spajanje s resornim ministarstvima ili drugim agencijama, uredima ili slično. Kako je osnivanje ili rad niza tih tijela bio razrađen kroz zakonske tekstove tako je i njihovo ukidanje tražilo izmjene desetaka zakona, koji na snagu stupaju s 1. siječnja 2019. godine, a predviđaju ukidanje i pripajanje 20-ak agencija, zavoda ili uprava, čije će poslove i djelatnike uglavnom preuzeti resorna ministarstva.  

Ukidanje niza agencija i zavoda dogodit će se i u sektorima poljoprivrede i gospodarstva. 

Tako će s početkom godine s radom prestati Agencija za investicije i konkurentnost, koja će se, kao i Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo pripojiti Ministarstvu gospodarstva. 

Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, pak, promijenit će naziv i postati Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, kojoj će se u cijelosti pripojiti Hrvatska agencija za hranu, Zavod za zaštitu bilja u poljoprivredi i šumarstvu te dio Hrvatske poljoprivredne agencije.

Dio Hrvatske poljoprivrede agencije preuzet će resorno Ministarstvo poljoprivrede, koje će preuzeti i Hrvatsku poljoprivredno-šumarsku savjetodavnu službu. Uz poslove, imovinu i obveze, Ministarstvo će preuzeti 306  zaposlenika Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe. 

S početkom 2019. godine kao samostalna agencije više neće funkcionirati ni Agencija za regionalni razvoj, koja će se pripojiti Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, niti Agencija za vodne putove, koja će ući u sastav Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje