Dobra vijest za stočare

Ukinuta ograničenja u prometu goveda iz Hrvatske zbog bolesti kvrgave kože

Agrovijesti
Stoka, goveda, krave Fotografija: Pixabay
Europska komisija ukinula je ograničenja u prometu goveda iz Hrvatske zbog bolesti kvrgave kože, priopćilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede.

Europska komisija ukinula je ograničenja u prometu goveda iz Hrvatske zbog bolesti kvrgave kože, priopćilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede. 

"Na sjednici stalnog Odbora Europske komisije za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje održanoj 11. prosinca 2018. godine, s 28 glasova za, donesena je odluka o ukidanju svih ograničenja u prometu za goveda iz Republike Hrvatske uvedenih nakon početka preventivnog cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože (BKK) u 2016. godini", navodi se u priopćenju.

Republika Hrvatska je, zbog ubrzanog širenja virusa BKK u zemljama regije koje graniče s Hrvatskom te na osnovi hitnog mišljenja Europske agencije za sigurnost hrane o pozitivnim učincima preventivnog cijepljenja na sprječavanje širenja bolesti, prije dvije godine počela s preventivnim cijepljenjem goveda. Tijekom 2016. godine cijepljeno je 432.145 goveda, a tijekom prošle godine 468.574 grla, navode iz Ministarstva.

Podsjećaju i da je nakon uspješno provedene dvogodišnje kampanje cijepljenja protiv BKK, a na temelju epidemiološke situacije, donesena odluke o prestanku cijepljenja od 1. siječnja 2018. godine, u svrhu vraćanja statusa zemlje slobodne od BKK.

"Tijekom ove godine u Hrvatskoj se provodi sveobuhvatno nadziranje BKK kojim je dokazano da na području naše zemlje nema cirkulacije virusa BKK. Na temelju tih rezultata Republika Hrvatska je zatražila od Europske komisije ukidanje svih ograničenja u prometu goveda.  Europska komisija je usvajanjem izmjene Odluka (2016/2008 i 2016/2009) priznala Republici Hrvatskoj slobodni status od BKK. Odluke stupaju na snagu objavom u službenom glasilu EU", navodi se u priopćenju.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ističe da je Hrvatska prva zemlja Europske unije koja je preventivno cijepila cijelu populaciju goveda i tako spriječila širenje epidemije bolesti kvrgave kože na ostale EU članice.

"Uvjerili smo Europsku komisiju da su naši mljekari zbog toga ostali 'kratkih rukava' i da im treba nadoknaditi štetu pa je za ublažavanje posljedica provedenog cijepljenja vlasnicima stoke u Hrvatskoj isplaćena odšteta u vrijednosti 43,5 milijuna kuna", izjavio je Tolušić, uz zahvalu poljoprivrednicima "na strpljenju i ustrajnosti u proizvodnji".

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje