Carinska zaštita

Ukinuti prelevmani za svinjsko meso i mlijeko za uvoz u Srbiju

Agrovijesti
Mlijeko i krave Fotografija: Pixabay
Vlada Srbije ukinula je uvozne carine za mlijeko i mlječne proizvode i svinjetinu te svinjsku masnoću iz EU, objavljeno je u Službenom glasniku.

Prelevmani za uvoz svinjetine, kao i mlijeka i mlječnih proizvoda poput vrhnja i sira iz EU ukinuti su 29. prosinca, dok se za žive svinje domaće vrste do 50 kilograma ukidaju 31. prosinca, navodi se u izmjeni Odluke o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća poseban porez pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebnog poreza.

Srpska vlada uvela je prelevmane 2015. godine kako zaustavila poremećaje na tržištu, a ta odluka donijeta je u kontekstu ukidanja kvota za proizvodnju mlijeka u EU i ruske zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU, što je stvorilo viškove na europskom tržištu.

Porezi su produžavane nekoliko puta, a za određene vrste vrhnja su u međuvremenu ukinuti. Uvozni porezi za mlijeko iznosili su od 10 do 20 dinara za litruu i za kiselo-mliječne proizvode od 10 do 30 dinara.

Europska unija je nekoliko puta pozivala Srbiju da ukine ove zaštitne mjere, uz ocjenu kako su u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Predstavnici Asocijacije poljoprivrednika tražili su od srpske vlade da produži trajanje carinske zaštite za proizvođače mlijeka, kako bi sačuvala domaća proizvodnja. Ukazali su da će, ako se ukinu prelevmani, domaće tržište preplaviti proizvodi iz uvoza, što će dodatno urušiti domaće proizvođače, jer još nisu postali dovoljno konkurentni.

Ocjenjeno je kako je i uz usvojene mjere, šteta u mlječnom govedarstvu velika i da sve više gospodarstva odustaje od proizvodnje mlijeka, zbog čega tisuće krava ide na prinudno klanje.

Prema riječima proizvođača, Srbija ima još šanse u mlječnom govedarstvu, ako obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo bude podržano kao nositelj razvoja poljoprivrede po uzoru na razvijene Europske zemlje.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje