Investicije u energiju

Ulaganja u vjetroelektrane u Europi u znatnom porastu

Agrovijesti
Vjetroelektrane i solarni paneli u Ikea Fotografija: ikea.com/se/sv
Najviše ulaganja privukle su vjetroelektrane - 26,7 milijardi eura, za rekordnih 16,7 gigavata budućih novih kapaciteta.

Tijekom 2018. godine u Europi je u nove projekte korištenja energije vjetra uloženo ukupno 65 milijardi eura, što je 26 posto više nego 2017,. navodi se u izvješću o trendovima u financiranju i ulaganjima koje je objavilo udruženje WindEurope.

Najviše ulaganja privukle su vjetroelektrane - 26,7 milijardi eura, za rekordnih 16,7 gigavata budućih novih kapaciteta.

Rast interesa za ulaganja objašnjava se nižim troškovima za realiziranu snagu i dostignutom razinom razvoja sektora. To je, kako se navodi, rezultiralo troškovima od 1,4 milijuna eura za jedan megavat za kopnene vjetroelektrane, u usporedbi s dva milijuna eura u 2015. Projekti vjetroelektrana na moru zahtijevali su pak 2,5 milijuna eura po megavatu, što je smanjenje u odnosu na 4,5 milijuna eura u 2015. godini.

Novi kapaciteti raspoređeni su na 190 projekata u 22 zemlje, u kojima je donesena konačna investicijska odluka (FID - final investment decision). Velika Britanija i Švedska bile su prošle godine najveći investitori s udjelom od 35 posto novih FID-ova. U jugoistočnoj Europi, aktivnost investitora bila je niska, sa samo jednom milijardom eura ulaganja.

Tijekom 2018. godine investitori su potrošili 18,9 milijardi eura na akvizicije projekata, bilo da su u pogonu ili razvoju, u usporedbi s 9,1 milijardom eura u 2017.

WindEurope je udruga koja promiče proizvodnju energije iz vjetra u Europi i svijetu. Imamo preko 400 članova, aktivnih u više od 35 zemalja. Osim proizvođača vjetroagregata, okuplja dobavljače komponenti, istraživačke institute, nacionalne udruge za energiju vjetra i obnovljive izvore energije, građevinare, dobavljače električne energije, financijske institucije, osiguravajuća društva i konzultante.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje