Rekrodna proizvodnja

Uljana repica rodila najviše u posljednjih 26 godina

Agrovijesti
Uljana repica Fotografija: Pixabay
Ulajne repice je proizvodeno 102.000 tona, odnosno za 80 posto više nego prošle godine uz prosječan prinos od 3,1 tonu po hektaru. Uljana je repica u 2016. također ostvarila najveći prirod po hektaru i to gotovo pola tone po hektaru

Prema prethodnim podacima Državnog zavoda za statistikui Hrvatska poljoprivreda imala je ovo ljeto jednu od bolju godina kada je riječ o prinosima vodećih ratarskih kulutra. Prinosi odabranih ranih usjeva u 2016. povećali su se u usporedbi s prošlogodišnjima. pri čemu je uljana repica rodila najviše u posljednjih 26 godina. 

Uljane repice je proizvodeno 102.000 tona, odnosno za 80 posto više nego prošle godine uz prosječan prinos od 3,1 tonu po hektaru. Uljana je repica u 2016. također ostvarila najveći prirod po hektaru i to gotovo pola tone po hektaru, dok se prirod ječma i pšenice otprilike povećao za po 300 kilograma po hektaru. Prirod zobi po hektaru ostao je na lanjskoj razini.

Žetvena površina pšenice povećala se najviše. Ostvareni prirodi ove su se godine povećali jer se povećala žetvena površina pod spomenutim žitaricama. Najviše se povećala žetvena površina pšenice, s gotovo 18 tisuća hektara više nego prošle godine. Slijede uljana repica i ječam, s povećanjem žetvenih površina od gotovo 11 tisuća hektara. Neznatno se povećala žetvena površina zobi, koja je 600 hektara veća nego lani.

Tijekom žetve u Hrvatskoj je ove godine proizvodeno pšenice u količini od 903.000 tona što za je 20 posto više nego prošle godine, a prinos je iznosio 5,7 tona. 

Proizvodnja ječma povećana je za 33 posto na 257.000 tona uz proinos od 4,7 tona po hektaru, dok je zobi proizvedeno tri posto više odnosno 74.000 tona. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje