DOBRA IDEJA

Umjesto kukuruza i pšenice Danica Šprem u Antolovcu uzgaja ljekovitu kadificu

Agrovijesti
Kadifice Fotografija: Robert Anić/PIXSELL
Danica Šprem na svom polju ovo ljeto ima više od 4 tisuće sadnica, cvjetovi su zdravi, a latice se plaćaju po kilogramu, pa se nada da će joj se trud isplatiti.

Danica Šprem iz naselja Antolovac u općini Legrad bavi se poljoprivredom kao i njeni sumještani, no jedna njezina zemlja prekrivena je cvijećem i ovih dana vidno se izdvaja od susjednih polja zasijanih kukuruzom, piše Glas Podravine. Osim pšenice i kukuruza, koji su najviše zastupljeni na ovdašnjim poljima, ona se prije nekoliko godina odlučila i za uzgoj posve nepoznate kulture u ovome kraju. Radi se o cvijetu Tagetes, biljke iz obitelji glavočika. Ima je više vrsta, a cvjetovi joj mogu biti jednostruki ili puni, raznih nijansi žute, narančaste ili crvenkastosmeđe boje. Bogato cvate, a cvjetove joj salijeću pčele sakupljajući nektar i pelud kojeg ima u izobilju. Biljka nije zahtjevna, voli vlažnu zemlju i sunčani položaj, no dobro uspijeva i u polusjeni.

Porijeklom je iz Južne i Sjeverne Amerike, a danas se uzgaja u gotovo svim krajevima svijeta. U nas je također jedna od najpopularnijih ljetnih cvjetnica, često viđenih u vrtovima. Iako njeni cvjetovi imaju ljekovita svojstva i upotrebljavaju se u farmaceutskoj industriji i kozmetici, kod nas se uzgaja uglavnom za ukras ili u povrtnjaku za zaštitu povrća od nematoda. Naime, osim što potiče rast i zdravlje drugih biljaka, Tagetes ili kadifica izlučuje određene fitonicide koji tjeraju glistice.

– Samo od uzgoja pšenice i kukuruza na malo danas je teško živjeti – rekla je Danica Šprem koju smo zatekli u dvorištu „zatrpanu“ cvjetovima Tagetesa.

– U potrazi za isplativom kulturom, odlučila sam uzgajati Tagetes koji smo vidjeli na poljima u susjednoj Varaždinskoj županiji. U dogovoru s kooperantom iz Varaždina, počeli smo na manjoj površini, no kasnije smo odlučili povećati broj sadnica. Ovo je otporna biljka koju ne treba tretirati nikakvim zaštitnim sredstvima, a također dobro podnosi i ljetne vrućine – objasnila je. Nakon sadnje koja je početkom svibnja, cvijet brzo raste, a potrebno je i okapanje. Beru se cvjetovi s kojih se skidaju latice i odvoze u sušaru na sušenje.

Danici je ovaj put pomagala i susjeda Štefanija i za taj čas posuda je bila puna cvjetova. No, pogled na nepregledno polje sa tisućama preostalih cvjetova daje naslutiti da je za taj posao potrebno ipak mnogo više ruku i truda. Kako nam je rekla naša sugovornica, bere se od ranog jutra dok još nije tako vruće.

– Posao oko uzgoja i branja Tagetesa obavljamo sami. Osim mene i kćeri Senke, pomažu mi i unučad Marko, Luka i Patricija, a ponekad i susjedi. Kada zbog vrućine više nije ugodno brati, selimo se u dvorište obiteljskog gospodarstva gdje u hladu štaglja režemo tučke na cvjetovima da otpadnu latice koje potom stavljamo u tankom sloju na ceradu. Već sljedeći dan odvozimo ih u sušaru na sušenje i otkup – objasnila je.

Danica Šprem na svom polju ovo ljeto ima više od 4 tisuće sadnica, cvjetovi su zdravi, a latice se plaćaju po kilogramu, pa se nada da će joj se trud isplatiti.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje