Bescarinski izvoz

Unatoč malverzacijama BiH i dalje može izvoziti meso u Tursku

Agrovijesti
Krave na ispaši Fotografija: Pixabay
Sporazum s Turskom u 2015. doveo je do snažnog izvoza mesa iz BiH. Vrijednost bescarinskog izvoza mesa 2015. bila je čak 87 milijuna konvertibilnih maraka, dok je u 2014. godini iznosila 5,6 milijuna

Unatoč istrazi vezanoj uz malverzacije prilikom izvoza mesa iz BiH u Tursku, koje su nanijele ogromnu financijsku štetu uzgajivačima u BiH i osramotile zemlju, sporazum o bescarinskom izvozu goveđeg mesa u Tursku bit će nastavljen, potvrđeno je medijima u susjednoj državi iz Savjeta ministara BiH.

Turska je nakon ogromnih poplava u želji da pomogne BiH u saniranju šteta u poljoprivredi odobrila godišnji bescarinski uvoz 15.000 tona goveđeg mesa isključivo iz BiH, ali je ovaj veliki i dobri posao doveden u pitanje nakon što su pojedine tvrtke zloupotrijebile sporazum s Turskom. Naime uvozile su meso iz Poljske i drugih zemalja, prepakiravale ga te izvozile u Tursku kao domaći proizvod. Zbog ovih prijevara pokrenuta je i istraga Tužiteljstva BiH.

Iz Savjeta ministara BiH ističu kako su uvjereni da će BiH i ove godine biti odobren izvoz oko 10.000 tona govedine.

Na problem prijevare prvo su upozorili uzgajivači stoke nakon što su im prekupci naglo smanjili otkupnu cijenu mesa.
Do pada cijena je došlo vjerojatno čim su uvezli meso iz inozemstva, a odmah su domaćim uzgajivačima smanjili otkupnu cijenu s pet na samo 1,5 konvertibilnih maraka, dok je Turska kilogram najboljeg goveđeg mesa otkupljivala i po cijeni od 10 eura za kilogram.
Prema službenim informacijama dosad je otkriveno 725 lažnih stočnih putnih isprava u tri izvozna objekta, a otkrivene su i falsificirane ušne markice za stoku. No zasad službene institucije ne otkrivaju koje su tvrtke radile ove malverzacije. 

Sporazum s Turskom u 2015. doveo je do snažnog izvoza mesa iz BiH. Vrijednost bescarinskog izvoza mesa 2015. bila je čak 87 milijuna konvertibilnih maraka, dok je u 2014. godini iznosila 5,6 milijuna, a u 2012. i 2013. simboličnih 6000 konvertibilnih maraka. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje