Voćarstvo

Urod maline u Srbiji manji od 35 do 50 posto

Agrovijesti
Maline Fotografija: Pixabay
Urod će ove godine biti niži za 35 do 50 posto, a lošija će biti i kvaliteta srpske maline.

Predsjednik Unije proizvođača Srpska malina Milutin Živković kaže kako su problemi s kojima se malinari i ove godine suočavaju brojni i teški. Živković je za RTS kazao kako će urod ove godine biti niži za 35 do 50 posto, kao i da će kvaliteta biti slabija.

Što se tiče otkupne cijene koja trenutno iznosi oko 130 dinara za kilogram, Živković kaže kako ona ne pokriva niti polovicu izdataka.

Smatra kako bi se Vlada Srbije trebalo zauzeti i da u razgovoru s proizvođačima i hladnjačarima dogovori proizvodnu cijenu maline. Na pitanje je li točno da postoji problem i sa nalaženjem radnika za berbu, on kaže kako "berača nema dovoljno".

Ono što također ističe kao veliki izazov je stanje malinjaka jer maline napada bakterija, a prisutne su i posljedice smrzavanja jer, kako kaže, malina cvijeta ali nema plodova.

U Beogradu je u ponedjeljak održan sastanka radne skupine na kojem su sudjelovali predstavnici ministarstva poljoprivrede, trgovina, malinari i hladnjačari, sa kojeg je poručeno kako će država regulirati tržište onako kako ekonomski uvjeti zahtjevaju i neće dozvoliti monopole na tržištu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje