Ratarstvo

Urod kukuruza u RS nadmašio očekivanja

Agrovijesti
Kukuruz Fotografija: Thinkstock
Berba ranih sorti kukuruza u Republici Srpskoj početi će u prvoj polovini rujna, a prema prvim procjenama ratara, prinosi će nadmašiti višegodišnji prosjek.

Za razliku od prošle godine kada je suša gotovo uništila urod ove žitarice, a prinosi dostizali jedva četiri tone po hektaru, ratari ove godine očekuju između sedam i osam tona po hektaru, piše eKapija.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković ističe da su vremenske prilike ove godine pogodovale usjevima kukuruza.

– Kukuruz je u odličnom stanju na svim žitnicama Srpske, od Lijevče polja, preko Posavine do Semberije, a prinosi će na pojedinim parcelama dostići deset tona po hektaru – kazao je Marinković.

Dodaje da poljoprivrednike najviše muči cijena i plasman, te se nadaju da će do početka berbe biti osigurano tržište za ovu žitaricu.

Kukuruz kao najvažnija ratarska kultura u proljetnoj sjetvi zasijan je na 142.000 hektara, a prema procjeni Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, očekivani urod je oko 710.000 tona.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje