Poduzetništvo

Uručeno 46 odluka o financiranju razvoja poduzetničkih zona ukupne vrijednosti 268,6 milijuna kuna

Agrovijesti
Poslovanje i poduzetništvo Fotografija: Pixabay
Zaprimljeno je 66 projektnih prijedloga, a njih je 46, u ukupnom iznosu traženih bespovratnih sredstava od 268,6 milijuna kuna, zadovoljilo uvjete poziva. Ukupna vrijednost svih 46 projekata je 425,3 milijuna kuna. Iznos bespovratnih sredstava kreće se od milijun do 10 milijuna kuna, uz najviši intenzitet financiranja prihvatljivih troškova od 85 posto.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u petak je predstavnicima 46 jedinica lokalne samouprave dodijelilo odluke o financiranju projekata za razvoj infrastrukture poduzetničkih zona, pri čemu ukupan iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava doseže gotovo 270 milijuna kuna.

Pozivom "Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona" se uz pomoć europskih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija potiče ulaganje u infrastrukturu u područjima gdje postoji potreba za gradnjom nove ili unaprjeđenjem odnosno proširenjem postojećih poduzetničkih zona, s ciljem privlačenja novih investicija i stvaranjem mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta.

Zaprimljeno je 66 projektnih prijedloga, a njih je 46, u ukupnom iznosu traženih bespovratnih sredstava od 268,6 milijuna kuna, zadovoljilo uvjete poziva. Ukupna vrijednost svih 46 projekata je 425,3 milijuna kuna.

Iznos bespovratnih sredstava kreće se od milijun do 10 milijuna kuna, uz najviši intenzitet financiranja prihvatljivih troškova od 85 posto.

Odluke je gradonačelnicima i načelnicima uručio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je izvijestio da se čekalo oko godinu i pol dana da se ovaj projekt privede kraju, a kako je u tom razdoblju dvaput došlo do realokacije sredstava, s obzirom da se natječaj isključivo financira sredstvima iz strukturnih fondova EU-a.

Prvo je tako za ovaj natječaj bilo alocirano 76 milijuna kuna, a nakon toga, uštedom na drugim projektima te realokacijom iz drugih prioritetnih osi, ostvarena je prilika za dobivanje dodatnih 110 milijuna kuna, pojašnjava Horvat.

Također, Vlada je na jučerašnoj sjednici donijela odluku kojom preuzima obvezu, ako se kod rekonstrukcije Operativnog programa Konkurentnost i kohezija ne uspije namaknuti dodatnih i željenih 87 milijuna kuna, pokriti taj iznos iz državnog proračuna. 

Horvat je siguran da se stvaranjem poduzetničkih zona, rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa u njima te opremanjem parcela sa svim potrebnim priključcima, omogućuje pozicija da budući ulagači dobivaju građevinsku dozvolu u jednom danu, da se se investicije brže realiziraju te da se anulira stigma da je Hrvatska visokobirokratizirana država.

Pritom napominje da u Hrvatskoj već i postoje uređene poduzetničke zone gdje se građevinska dozvola može dobiti isti dan kada se preda zahtjev.

Horvat je izvijestio i da je zagrebački Ekonomski institut za Ministarstvo izradio studiju koja pokazuje na koji način se dižu proračuni jedinica lokalnih samouprava u kojima se poduzetnička infrastruktura gradi ili je već izrađena, u odnosu na one jedinice gdje takve infrastrukture nema, istaknuvši kako je razlika u proračunima vrlo velika.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje