Znanost

Urugvaj želi postati vodeći izvoznik medicinske marihuane; Njemačka prvi klijent!

Agrovijesti
Marihuana Fotografija: Pixabay
Dok jedni zabranjuju njezinu upotrebu ili se natječu koliko će kilograma zaplijeniti, drugi vide priliku za unosno poslovanje i otvaranje prema novim tržištima. Urugvaj, država koja je prva na svijetu legalizirala rekreacijsku uporabu marihuane, sada želi učiniti sljedeći korak i postati prvom latinoameričkom državom koja će marihuanu izvoziti u medicinske svrhe, javlja AFP.

U blizini glavnog grada Montevidea, prvi usjev već je spreman za pošiljku u Europu. Zaposlenici rade za američku tvrtku Fotmer koja je trenutno jedina licencirana kompanija za izvoz medicinske marihuane u Europu, Kanadu i Australiju.

- Urugvaj ima viziju, a tržište neprestano raste – izjavio je jedan od suvlasnika tvrtke Jordan Lewis smatrajući da bi Urugvaj mogao postati vodeći izvoznik marihuane u zemlje u kojima je legalno kupiti kanabis u medicinske svrhe.

Ove godine Fotmer namjerava proizvesti šest tona ljekovite marihuane, ali krajnji cilj prema Lewisu je doseći 400 tona godišnje u zamjenu za investiciju od 15 milijuna dolara.

U Urugvaju je izgrađeno 18 plastenika koji pokrivaju 30.000 četvornih metara.

Time će se Urugvaj pridružiti zemljama koje su trenutno izvoznici marihuane u medicinske svrhe među kojima prednjači Ujedinjena Kraljevina koja prema podacima Ujedinjenih naroda iz 2016. godine zauzima skoro dvije trećine tržišta. Nizozemska izvozi 16,4 posto, a Austrija oko 8,7 posto, dok broj zemalja koje investiraju u uzgajanje medicinske marihuane raste. Njena konzumacija u medicinske svrhe trenutno je legalna u oko 30 zemalja diljem svijeta, a može se konzumirati u Kanadi, Češkoj, Italiji, Poljskoj, Njemačkoj, Finskoj, Rumunjskoj itd.

Studija koju je 2011. provela američka tvrtka Grand View Research procjenjuje da bi globalno tržište medicinske marihuane moglo doseći 55,8 milijardi dolara do 2025. godine.

Svaki paket proizvoda teži oko tri kilograma i prodavat će se za između 9.000 i 21.000 dolara na međunarodnom tržištu, gdje se cijene kreću od 3 do 7 dolara po gramu.

Prvi paketi bit će upućeni u Njemačku.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje