PROIZVODNJA MLIJEKA I MLIJEČNIH PROIZVODA U 2017.

Urušavanje sektora: Prikupljeno oko 12.900 tona manje kravljeg mlijeka, uvoz veći za 5,1 posto

Agrovijesti
Kanta za mlijeko Fotografija: Pixabay
Količina prikupljenoga kravljeg mlijeka u 2017. u odnosu na 2016. smanjena je za 2,6%, količina ovčjega mlijeka za 8,7%, dok je količina prikupljenoga kozjeg mlijeka veća za 4,4%. Količinski to znači da je u 2017. prikupljeno oko 12 900 t manje kravljeg mlijeka, ovčjega za 270 t manje, dok je kozjeg mlijeka prikupljeno više za oko 180 t.

Količina prikupljenoga kravljeg mlijeka u 2017. u odnosu na 2016. smanjena je za 2,6%, količina ovčjega mlijeka za 8,7%, dok je količina prikupljenoga kozjeg mlijeka veća za 4,4%.

Količinski to znači da je u 2017. prikupljeno oko 12 900 t manje kravljeg mlijeka, ovčjega za 270 t manje, dok je kozjeg mlijeka prikupljeno više za oko 180 t.

Količina neobranog mlijeka koju uvoze mljekare u 2017. u odnosu na 2016. povećana je za oko 7 500 t, odnosno za 5,1%. Ostali podaci o uvozu i izvozu sirovina koji obavljaju mljekare zaštićeni su u skladu sa Zakonom o službenoj statistici (NN, br. 103/03., 75/09., 59/12. i 12/13.).

Što se tiče proizvodnje svježih mliječnih proizvoda, u usporedbi s prethodnom godinom, smanjena je proizvodnja mlijeka za piće za oko 14 200 t (4,9%) te fermentiranih proizvoda za oko 4 400 t (4,9%), dok je proizvodnja vrhnja veća za oko 1 100 t (3,7%) i napitaka s mliječnom bazom za oko 500 t (2,5%).

Proizvodnja maslaca veća je za 576 t (15,4%) u odnosu na 2016., dok je ukupna proizvodnja kravljeg sira u 2017. manja za oko 1 200 t (3,3%). Proizvodnja mekanog sira manja je za 10,8% (278 t), srednje tvrdog sira za 9,3% (1 540 t) i prerađenog sira za 0,2% (4 t), dok je povećanje proizvodnje zabilježeno kod svježeg sira za 2,6% (396 t).

U odnosu na prethodnu godinu sadržaj mliječne masti u prikupljenome kravljem mlijeku smanjen je za 2,4% te ovčjemu za 10,0%, dok je u kozjemu mlijeku povećan za 2,9%.

Što se tiče pojedinačnih mliječnih proizvoda, količina mliječne masti u mlijeku za piće manja je za 4,5%, fermentiranim proizvodima za 11,2% te siru od čistoga kravljeg mlijeka za 4,7%, dok je veća kod vrhnja za 5,6% i maslaca za 14,5%.

Sadržaj proteina kravljeg mlijeka smanjen je u mlijeku za piće za 4,6% i kravljem siru za 7,1%, dok je kod vrhnja u porastu za 6,0%.

 

  • Avatar
    ivkaren 20. Lipanj 2018. u 17:02 Potrebno je hitno krenuti u program nabavke junica sa npr. 75% subvencije. Za nadomjestak 8 tisuća grla koliko je izgubljeno u godinu dana, trebalo bi oko 60 mil. kn. Neka ministar osigura sredstva za subvenciju i neka prednost u popunjavanju praznih mjesta u štalama imaju oni poljoprivrednici koji imaju manje od 30 grla muznih krava.
  • Avatar
    ivkaren 20. Lipanj 2018. u 16:41 bbb
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje