Program očuvanja rezervi SAD-a

USDA investira 1,7 mlrd dolara u zaštitu osjetljivih poljoprivrednih površina

Agrovijesti
Livada Fotografija: Pixabay
Više od pola milijuna Amerikanaca uključeno je u zaštitu 10 milijuna hektara

Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) će izdati skoro 1,7 milijardu dolara u plaćanjima za više od pola milijuna Amerikanaca koji imaju ugovore s Vladom o zaštiti osjetljivih poljoprivrednih površina. Investicija, koja je dio dobrovoljnog USDA Programa očuvanja rezervi (CRP), će omogućiti proizvođačima da zaštite gotovo 10 milijuna hektara močvara, travnjaka i staništa životinjskog svijeta u 2016. godini.

CRP pruža financijsku pomoć poljoprivrednicima i rančerima koji izuzmu okolišno osjetljivu zemlju iz proizvodnje za sadnju određenih vrsta trave, grmlja i drveća koji pomažu kvaliteti vode, sprječavaju eroziju tla i poboljšavaju životinjska staništa. U zamjenu za uključivanje u CRP, USDA će putem Agencije za poljoprivredne usluge (FSA) osigurati sudionicima plaćanje najma i pomoć u udjelu troškova. Zemljoposjednici ulaze u ugovore koji traju između 10 i 15 godina.

„Imamo rekordnu potražnju za sudjelovanje u ovom važnom programu“; rekao je tajnik za poljoprivredu Vilsack. „Unatoč trenutnom ograničenju upisa od 10 milijuna ha, USDA se obvezuje da nastavi ovaj važan partnerski odnos s poljoprivrednicima, rančerima, državnim i lokalnim vladama u cilju održavanja okolišnih koristi Programa.“

Više od pola milijuna hektara dodano je u Program ove fiskalne godine koristeći tijelo za kontinuirani upis, koji se utrostručio u usporedbi s prošlom godinom.  Više od 70% hektara upisanih u Program pod pašnjake su različiti izvorni travnjaci pod prijetnjom konverzije, sa više od 97 posto hektara koji su u vlasništvu novih poljoprivrednika, veterana ili nedovoljnih poljoprivrednika ili rančera kao primarnih proizvođača.

U svojoj 30-godišnjoj povijesti, pute Programa je smanjen otjecaj dušika i fosfora za 95 tj. 85 posto odnosno, te je obnovljeno 1,1 milijuna hektara močvara. Zaštitio je više od 270.000 km potoka s priobalnim odbojnicima, što je dovoljno da se obiđe svijet sedam puta. Program pruža 2,4 milijuna ha koji su korisni za oprašivače, stotine tisuća ha životinjskih staništa koje su spasile populacije vodenih i lovnih ptica kao što su fazani, prepelice i prerijske kokoši.

CRP je izdvojio prosječno godišnje oko 49 milijuna tona stakleničkih plinova, što je jednako micanju devet milijuna automobila s ceste, te je spriječio devet milijardi tona zemlje od erozije, što je dovoljno da se ispuni 600 milijuna deponijskih kamiona.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje