Višak

USDA troši 20 milijuna dolara za kupovinu viška sireva

Agrovijesti
Sir Fotografija: Thinkstock
Dok fraza „višak sireva“ zasigurno zvuči kao dobra stvar, rekordne niske vijene i visoka proizvodnja u američkim mljekarama ozbiljno su ugrozile profite

Višak je uzrokovan zbog različitih razloga: u protekle dvije godine bile su spektakularne za proizvodnju mlijeka kako u Americi, tako i u Europi. A s ruskim embargom na europski sir, Europa je morala sniziti cijene u svom izvozu u SAD, što je daljnje potopilo tržište sa sirevima niskih cijena ali i snizilo cijene američkih sireva. Sve zajedno dodaje se višku koje su se dogodile prvi put u 30 godina.

USDA je najavila plan za pomoć mljekarima: otkupiti će 5 milijuna kg viška sireva po cijeni od oko 20 milijuna dolara. To će pomoći američkim mljekarima kako bi se riješili viška sireva na skladištima. Još bolje, USDA ima jednostavan plan što napraviti s otkupljenim milijunima kilograma sira: donirati će ih. Sir će biti distribuiran diljem zemlje putem USDA-ovim programa prehrambene pomoći, koji uključuje i banke hrane.

Poljoprivredni tajnik Tom Vilsack također je istakao i drugi, manje dramatični način putem kojeg USDA pokušava pomoći mljekarima. Između ostalih: produljujući krajnji rok za mljekare za Margin Protection Program – volonterski program koji poljoprivrednicima daje naknadu ako cijene padnu prenisko.

Napori bi trebali uroditi plodom te pomoć mljekarima koji se nalaze u situaciji  pretjerano niskih cijena i visokih količina sira. U međuvremenu, svi zajedno možemo pomoći tako da jedemo puno sira.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje