ZA KOMERCIJALNU PROIZVODNJU

Uskoro i do milijun eura za restrukturiranje i konverziju vinograda

Agrovijesti
Fotografija:
Tijekom ožujka bit će raspisan javni natječaj za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda, putem kojeg će se po projektu dodjeljivati i do milijun eura potpora

Tijekom ožujka 2020. bit će objavljen javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019.-2023. za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda, objavila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na svojim internetskim stranicama.

Korisnici mjere Restrukturiranje su vinogradari upisani u Vinogradarski registar, odn. fizičke ili pravne osobe čije se gospodarstvo nalazi na području Republike Hrvatske i koji posjeduju površinu zasađenu vinovom lozom, gdje se proizvodi tog područja upotrebljavaju za komercijalnu proizvodnju vinskih proizvoda, a površine vinograda su upisane u Vinogradarski registar.

Dozvoljeni troškovi unutar mjere Restrukturiranje su ulaganja vezana uz zamjenu sorte/sorata i/ili premještanje vinograda i ulaganja prihvatljiva u okviru poboljšanja vinogradarskih tehnika upravljanja vinogradom.

Razina potpore iznosi do 75% od ukupno prihvatljivih troškova za aktivnosti dokumentirane računima ili drugim dokumentima jednake dokazne snage te za troškove doprinosa u naravi. Najviši iznos ukupno prihvatljivih troškova po projektu iznosi 1.000.000,00 EUR.

Broj projekata odobrenih pojedinom korisniku u istoj godini nije ograničen, međutim u okviru jedne financijske godine ne može se istom korisniku odobriti potpora u iznosu većem od 750.000 EUR uključujući i nadoknadu gubitka dohotka. Korisnici mogu ostvariti i naknadu za gubitak dohotka, u obliku financijske naknade ili prava na koegzistenciju, odnosno istovremeno postojanje starih i novih vinograda.

Do sada je za ovu mjeru odobreno 73 projekta u ukupnom iznosu potpore od 71.831.108,73 HRK.