PREPOZNATLJIVOST PROIZVODA

Uskoro oznaka 'Vrgorac quality'

Agrovijesti
Fotografija:
Grad Vrgorac najavljuje uvođenje oznake "Vrgorac quality", kao zajedničke oznake kvalitete za proizvode s vrgoračkog područja

Proizvodi Vrgorca uskoro će dobiti jedinstvenu oznaku "Vrgorac quality", objavljeno je na internetskim stranicama Grada Vrgorca. Svrha ove oznake je diferencijacija vrgorskih proizvoda od konkurencije, podizanje i zadržavanje kvalitete proizvoda te poticanje prodaje na lokalnom, regionalnom i nacionalnom tržištu.

"Ovo će biti jedan od najznačajnih projekata za našu poljoprivredu. Na današnjem konkurentskom tržištu komunikacija postaje sve važniji čimbenik uspješnog poslovanja. Kad se radi o poljoprivredno-prehrambenim proizvodima i uslugama ruralnog turizma naglasak je na umrežavanju ponude, stvaranju zajedničkih oznaka te zajedničkim promocijskim aktivnostima. Godinu dana radili smo na projektu koji će pomoći našim poljoprivrednicima", najavio je gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić.

Na području Grada Vrgorca izrazito je razvijena poljoprivredna proizvodnja, a najvažniji proizvodi su jagode, pršut, vino, breskve, nektarine, grožđe, stolno grožđe, povrće i med. Među vodećim su područjima u Hrvatskoj po vinovoj lozi, pršutima, jagodama i stolnom grožđu.

Oznaka kvalitete zaštitit će se u Zavodu za intelektualno vlasništvo RH kao figurativni žig u vlasništvu Grada Vrgorca, koji će prema propisanoj proceduri davati zainteresiranim proizvođačima pravo korištenja oznake.

Oznaka kvalitete će se moći koristiti na pakiranjima i etiketama proizvoda te na promotivnim materijalima. Svaki OPG koji zadovolji kriterije dobiva oznaku, a kraj oznake biti će vidljiv i broj OPG-a.

Oznaka kvalitete će se u prvoj fazi dodjeljivati za jagode i proizvode od jagoda, svježe voće i povrće te proizvode nastale njihovom preradom, med i druge pčelinje proizvode te vino i druge proizvode od grožđa i vina.

Grad Vrgorac najavio je skoru javnu prezentaciju, na kojoj će se detaljno predstaviti ovaj projekt, stvaran u suradnji s poljoprivrednim udrugama, poljoprivrednim savjetnicima i Turističkom zajednicom.