OBAVIJEST TRŽNIM PROIZVOĐAČIMA JAGODA U PLASTIČNIM TUNELIMA

Uspješan uzgoja jagoda ugrožava više od 50 gljivičnih uzročnika bolesti, 3 bakterioze i više od 25 vrta virusa i fitoplazmi

Agrovijesti
OPG Varga u Bratini pored Pisarovine - uzgajaju jagode Fotografija: Davor Visnjic/PIXSELL
Kako uspješan uzgoja jagoda ugrožava više od 50 gljivičnih uzročnika bolesti, 3 bakterioze i više od 25 vrta virusa i fitoplazmi, tržnim proizvođačima savjetujemo redovite preglede zdravstvenog stanja nasada

Od posljednje uputa tržnim proizvođačima jagoda u visokim plastičnim tunelima proteklo je nešto 16 dana (26.3. 2019.). Kako uspješan uzgoja jagoda ugrožava više od 50 gljivičnih uzročnika bolesti, 3 bakterioze i više od 25 vrta virusa i fitoplazmi, tržnim proizvođačima savjetujemo redovite preglede zdravstvenog stanja nasada. Učinkovite mjere usmjerene kemijske i biološke zaštite možemo provoditi samo protiv nekih kategorija gljivičnih bolesti lista i ploda jagode, dok je većina bolesti korijena gotovo kurativno neizlječivo.

Premda su oborine često najavljivane u razdoblju 3.-9. travnja o.g., značajnije padaline smo zabilježili samo prije šest dana (5.4.2019.) i tijekom protekle noći. Na većini je mjernih lokaliteta u središnjem dijelu Županije tijekom proteklih 12 sati izmjereno 20-ak mm padalina. Oborine su najavljene i tijekom današnjeg dana, a uz sjeverni je vjetar bilježimo značajan pad dnevnih temperatura zraka na svega 7° do 8°C

Prosječna vrijednost temperature zraka u prvoj dekadi mjeseca travnja o.g. iznosi 11,6°C (što je +1,3°C iznad očekivanog prosjeka) (u prvoj je dekadi mjeseca travnja zabilježeno 7 dana s najvišim dnevnim temperaturama >17°C, što je uz kraća sunčana razdoblja pogodovalo porastu temperatura u visokim tunelima s uzgojem jagoda >23°C). Stoga su u zaštićenim prostorima jagode u cvatnji, odnosno razvijaju se prvi zametnuti plodovi!

Prosječna vlažnost zraka na lokalitetima uz riječne doline u posljednjih tjedan dana u rasponu je od 74,1 % do 83,4 %, a zadržavanje vlage na biljnim je organima u istom razdoblju svake noći trajalo od 250 do 930 minuta (npr. mjerni lokalitet Mursko Središće)! U narednim danima očekujemo apsolutnu zasićenost zraka vlagom (100 %) i još dugotrajnije zadržavanje vlage!

U posljednjoj uputi proizvođače jagoda smo upozoravali na važnije preventivne mjere zaštite protiv fitofagnih grinja (uputa od 4.3. 2019.), različitih uzročnika bolesti (poglavito *"antraknoze" i sive plijesni) (Colletotrichum, Botrytis), te neželjenih kukaca (tripsi, štetne gusjenice, štetni kornjaši – pipe) (upute od 4.3. i 26.3. 2019.)!

*"antraknoza" = uzročnik srčane truleži stabljike i lisne drške, nepravilnih tamnih lisnih pjega i uleknute tamne pjegavosti plodova jagoda!

VAŽNO: zabilježeni meteorološki uvjeti u proteklih šest dana uz riječne doline (npr. Mursko Središće) upućuju na približno 50-ak % uvjeta za razvoj plijesni (Botrytis) u nasadima jagoda na otvorenim gredicama, uz veliku vjerojatnost razvoja ove bolesti pri uzgoju jagoda u visokim plastičnim tunelima! Zbog kiše i sjevernog vjetra, te zasićenosti zraka vlagom plastične tunele u narednih nekoliko dana neće biti moguće kvalitetno prozračivati!

Siva plijesan (Botrytis cinerea) pored plodova napada i druge biljne organa, npr. cvjetove jagoda ili u vrlo povoljnim uvjetima lišće. U nasadima s lošim uređenim vodenim režimom pojava plijesni na cvjetnim organima jagoda je učestalija, a svakako je najopasnija u vrijeme početka dozrijevanja plodova. Na cvjetnim organima napadnuto tkivo prvo posivi, ubrzo potamni, a za nekoliko se dana u uvjetima vlažnog vremena razvija karakteristična siva prevlaka, po čemu bolest zovemo siva plijesan. Pri uzgoju jagoda na otvorenom štete od sive plijesni su veće, jer je nasad duže vlažan nakon kišnih razdoblja!

No, zbog visoke vlažnosti zraka u zaštićenim prostorima, siva plijesan nije ništa manje opasna pri uzgoju jagoda u visokim tunelima, plastenicima ili staklenicima. Svakako se preporučuje odstraniti sve zaražene plodove iz nasada, posebice ako dozrijevanje jagoda i berba traju duže razdoblje. Dopuštene kemijske pripravke s djelomičnim ili sporednim učinkom na sivu plijesan koristimo barem dvaput od početka rasta do početka cvatnje (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Tijekom cvatnje i početkom razvoja plodova tržni proizvođači jagoda koji su prihvatili standarde uzgoja sa smanjenim ostacima pesticida (rezidui), strogo moraju poštivati ograničenja uz propisane karence dopuštenih fungicida, te najveći broj njihovih primjena tijekom sezone, odnosno poštivanje propisanih koncentracija (ili doza) aplikacije (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)! Ovisno o osjetljivosti dominantnih sorata jagoda, te prema iskustvima pojave uzročnika bolesti iz ranijih sezona prema mikro-lokalitetu, moguće je u vrijeme razvoja i dozrijevanja plodova koristiti mikrobiološke pripravke sa antagonističkim (korisnim) mikroorganizmima (npr. Bacillis subtilis)!

U slučaju pojave nekih od kategorija štetnih kukaca spomenutih u ranijim preporukama (npr. tripsi, štetne gusjenice) i procjene za potrebom njihova usmjerena suzbijanja, tijekom razvoja i početka dozrijevanja plodova jagode preporučujemo primjenu biljnih insekticida, dopuštenih u ekološkoj proizvodnji (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)!

VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Biljne uzorke jagoda sa neželjenim promjenama, te pomoć kod izbora najučinkovitijeg modela zaštite, proizvođači mogu potražiti u Čakovcu, Zrinsko-Frankopana 9/3 (Ministarstvo poljoprivrede, Područje Međimurske županije)!

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje