Program ruralnog razvoja

Uspješna priča: Sve što zarade ulažu dalje u poljoprivredu!

Agrovijesti
Obitelj Ponediljak iz Turanovca Fotografija: ruralnirazvoj.hr
On i supruga su teškim radom gospodarstvo s početnih 50 ha zemlje povećali na današnjih 105, od čega je 35 njihovih vlastitih, a ostatak u zakupu. 42-godišnji Ivica OPG uskoro planira prebaciti na dvadesetogodišnjeg sina koji se također želi nastaviti baviti poljoprivredom.

Prošlo je više od dvadeset godina otkako je Ivica Ponediljak preuzeo OPG od svog oca i nastavio obiteljsku tradiciju bavljenja poljoprivredom. On i supruga su teškim radom gospodarstvo s početnih 50 ha zemlje povećali na današnjih 105, od čega je 35 njihovih vlastitih, a ostatak u zakupu, a 42-godišnji Ivica OPG uskoro planira prebaciti na dvadesetogodišnjeg sina koji se također želi nastaviti baviti poljoprivredom.

“Vrijeme je da posao preuzmu mlađe snage“, smije se uvijek dobro raspoloženi Ivica. Obitelj Ponediljak u Turanovcu, malom selu pokraj Virovitice poznatom po uzgoju paprike, na 105 ha osim povrća uzgaja žitarice, šećernu repu, uljarice i industrijsko bolje, a prošle godine započeli su s uzgojem kamilice. Također u dva plastenika uzgajaju presadnice povrća.

Kamilica je trenutačno in kultura u našem kraju. Ima dobru otkupnu cijenu pa se dosta ljudi prebacilo na nju. Tako smo i mi zasadili 30 ha. Nažalost, kamilica je problematična jer se mora pobrati u roku od 20 dana, inače se počne osipati. Tako je i nama propao dio uroda. Bilo bi bolje da imamo vlastitu sušaru, ali kako nam je ovo tek prva godina, vidjeti ćemo kako će ići“, priča Ivica koji kaže da još ne zna otkupnu cijenu kamilice: “Znati ćemo tek kad prođe analizu, nadam se da će biti dobra“.

Stvari u poljoprivredi kreću u pozitivnom smjeru

Obitelj Ponediljak iz Turanovca

Svoje povrće Ivica plasira u trgovački centar KTC i u Podravku, a žitarice i ostalo domaćim otkupljivačima. “Cijene otkupa bi mogle biti veće, ali s plaćanjima nije bilo problema. KTC uvijek plaća u roku od 30 dana i zadovoljni smo s njima”.

Obitelj Ponediljak sve što zaradi ulaže dalje u poljoprivredu. “Kupujemo zemlju, radimo skladišta, kupujemo mehanizaciju, širimo se što više možemo”.

Sretan je što se u posljednjih nekoliko mjeseci nakon dugo godina stvari u poljoprivredi kreću u pozitivnom smjeru, ali ga i kao i mnoge hrvatske poljoprivrednike muči hrana iz uvoza kojoj naši poljoprivrednici teško mogu konkurirati cijenom:

“Mislim da su naši proizvodi kvalitetniji, ali kupovna moć naših građana je niska i većina će kupiti ono jeftinije iz uvoza kojemu mi zbog niže cijene ne možemo konkurirati.”

Poput brojnih drugih poljoprivrednika i Ivica se prijavio na Program ruralnog razvoja.

“Nedavno smo dobili odluku o dodjeli sredstava za provedbu Podmjere 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva/Operaciju 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava.”

Mjerom 4 do obnove mehanizacije

Ivica je dobio potporu u iznosu od 132.986,29 HRK, uz intenzitet potpore od 70% ukupno prihvatljivih troškova.

“Dobivena sredstva ćemo uložiti u modernizaciju i razvoj povrtlarske proizvodnje na poljoprivrednom gospodarstvu. Evo, kupili smo jednu modernu prskalicu, tanjuraču i roto branu:”

Ivica je projektnu prijavu napravio u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA.

“Kupio sam strojeve i uskoro ću predati papire na temelju kojih bih trebao dobiti povrat sredstava“. Ivica se još jednom prijavio na operaciju 4.1.1. već kupio traktor, ali nažalost nije prošao.

“Smeta mi što su novac dobili neki ugostiteljski objekti, a mi koji se bavimo poljoprivredom, cijeli život bili isključeni”.Usprkos jednom negativnom iskustvu, Ivica se i dalje namjerava prijavljivati na operaciju 4.1.1. “Čim dobijem sredstva za prethodnu mjeru, prijaviti ćemo se na novu. Program ruralnog razvoja nam je mnogo pomogao kako bismo uz manja ulaganja proširili svoja gospodarstva“.

  • Avatar
    ministar 04. Kolovoz 2017. u 23:25 ima možda dobrih primjera ali njih 200 nije Hrvatska...nemogu oni nahraniti nikoga ..kao ni 200 bogatih obitelji što nemogu zaposliti sve radnike...
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje