Pozitivan trend

Usprkos koronakrizi izvoz parketa porastao za 40%

Agrovijesti
Fotografija:
U prvih osam mjeseci prošle godine ostvaren porast vrijednosti izvoza gotovog parketa od gotovo 40 posto, sa 26,9 milijuna eura u istom razdoblju 2019. godine na 37,7 milijuna eura u 2020

Iako je korona narušila i poslovanje drvno-prerađivačkog sektora, dobar dio domaćih parketara unatoč zatvaranjima globalnog gospodarstva bilježi rast izvoza i prihoda, javlja Hrvatska gospodarska komora. 

Tako je u prvih osam mjeseci prošle godine ostvaren porast vrijednosti izvoza gotovog parketa od gotovo 40 posto, sa 26,9 milijuna eura u istom razdoblju 2019. godine na 37,7 milijuna eura u 2020. Paralelno s tim smanjen je i uvoz za 14 posto, s 4,43 milijuna eura u prvih osam mjeseci 2019. na 3,67 milijuna u istom promatranom periodu u 2020. 

Hrvatska gospodarska komora provela je anketu o utjecaju korone na poslovanje drvoprerađivača koju je ispunilo i 11 proizvođača parketa. Od tog broja tvrtki, njih četiri imaju rast prihoda i poboljšanu likvidnost, tri bilježe istu razinu prihoda, dok su ostali zabilježili pad.

"Što se izvoza općenito tiče, nažalost, nije bilo velikih sajmova osim Las Vegasa u prvom mjesecu pa nismo imali mogućnost direktnog susreta s potencijalnim kupcima. Najveći utjecaj krize osjetili smo u četvrtom i petom mjesecu, prvenstveno kroz pad na francuskom, talijanskom i engleskom tržištu, ali rješenje smo našli u supstituciji. Pad potražnje nadoknadili smo povećanjem prodaje na njemačkom tržištu. Domaće tržište također se pokazalo stabilnim zbog velikog broja objekata koji su bili u završnoj fazi izgradnje i tu je bilo dosta posla za nas proizvođače podova i parketa", istaknuo predsjednik Udruženja drvnoprerađivačke industrije HGK Igor Josip Leščić iz tvrtke Drvoproizvod koja izvozi 80 posto svoje proizvodnje.

Većina ispitanika (6 tvrtki) zadržala je radnike ili povećala broj zaposlenih (3 tvrtke), dok su dvije tvrtke već otpustile radnike. Nepovoljan utjecaj pandemije na tržište najviše se očituje kroz pritisak na ostvarene prodajne cijene, tako sedam tvrtki svjedoči o nižim prodajnim cijenama, nepromijenjene cijene navode četiri tvrtke, dok nitko nije uspio ostvariti više cijene.

Iako prema rezultatima ankete većina domaćih parketara nije imala pretjerano optimistična očekivanja za 2021., priliku za oporavak gospodarstva, pa tako i ove branše, mogli bi pronaći u obnovi objekata razrušenih potresom.

"Sve domaće tvrtke iz drvnog sektora imaju kvalitetu i moraju igrati značajnu ulogu u sanaciji Sisačko-moslavačke županije te Zagreba i okolice. Od piljene građe, krovnih konstrukcija, preko podova, parketa i stolarije pa sve do namještaja, imamo vrhunske proizvode i možemo sudjelovati u svakoj fazi obnove", naglašava Leščić i poručuje da bi se u tom procesu trebalo okrenuti i ugradnji sistema grijanja na obnovljive izvore energije kako bi dali priliku domaćim proizvođačima briketa i peleta.