Izbor najuzornije seoske žene

Ustaje u 6 sati ujutro i do navečer je posvećena dvjema najvećih životnim izazovima; obitelji i OPG-u

Agrovijesti
Titulu najuzornije ponijela je Renata Bedekovic iz Zagreba Fotografija: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL Pogledajte galeriju
Renata Bedeković, iz mjesta Jakuševac u gradu Zagrebu, ustaje u 6 sati ujutro i do navečer je posvećena dvjema najvećih životnim izazovima; obitelji i obiteljskom gospodarstvu. Ona je, stoga i ovogodišnja Najuzornija hrvatska seoska žena.

Renata Bedeković, iz mjesta Jakuševac u gradu Zagrebu, ustaje u 6 sati ujutro i do navečer je posvećena dvjema najvećih životnim izazovima; obitelji i obitelsjkog gospodarstvu. Ona je, stoga i ovogodišnja Najuzornija hrvatska seoska žena. Tu joj je titulu dodijelio stručni žiri, na čelu s Marijom Vučković, državnom tajnicom u  Ministarstvu poljoprivrede, koje je ocijenivalo poslovne rezultate 14 seoskih žena, kandidatkinja na 18. izboru Najuzornije hrvatske seoske žene održanom u Karlovcu.

Titulu prve pratilje osvojila je Anita Nekić iz Čaglina u Požeško – slavonskoj županiji, a druga je pratilja Ljubica Guštin iz Ozlja u Karlovačkoj županiji.

Titulu najuzornije ponijela je Renata Bedekovic iz Zagreba
Kandidirale su se i Kata Nedoklan iz Vukovarske, Sanja Marinković i Ljubica Guštin iz Karlovačke, Brankica Trgovac iz Bjelovarsko-bilogorske, Helena Bogdanić iz Ličko – senjske, Gordana Brtan, Katarina Vugrinić-Brajković i Suzana Klapšec-Macenić iz Zagrebačke, Višnja Škof iz Krapinsko – zagorske, Anita Nekić iz Požeško – slavonske, Ljubica Franjul iz Istarske, Tihana Veselić iz Sisačko – moslavačke i Štefica Žabica iz Dubrovačko – neretvanske županije.

Natjecanje je održalo u Karlovcu jer je u 2016. godini najuzornija hrvatska seoska žena bila Tamara Krklec- Čvangić iz Karlovca.

Različite proizvodnje

- Drago mi je da su se ove godine u natjecanje uključile žene koje vode razne vrste OPG-ova; od proizvodnje razne vrste hrane; od mesnih prerađevina, do pekmeza, voća, povrća, preko uzgajanja životinja, do vođenja obiteljskih, izletnih gospodarstava, ili proizvodnje vina ili sireva. Tu se vidi koliko je velika lepeza poslova kojima se žene u OPG-ima bave – kazala je Tamara Krklec – Čvangić.

Titulu najuzornije ponijela je Renata Bedekovic iz Zagreba
Renata Bedeković zahvalila je svima na pomoći oko sudjelovanja u natjecanju, organizatorima, ali i čitavoj obitelji, susjedima, poznanicima, lokalnom KUD-u, te svećeniku koji je pomogao u izradi plakata za predstavljanje na izboru u Karlovcu.

Ona i čitava obitelj rade na svom OPG-u Bedeković gdje sami proizvode svu potrebnu hranu za životinje i to na 36 hektara zemlje. Na imanju imaju 300 komada svinja; Crnu slavonsku svinju i pasmine Landras, a imaju i preradu mesa vrhunske kvalitete.

Moja me majka učila da se hrvatska tradicija mora čuvati i njegovati, te da se sve može postići poštenim i predanim radom. Od udaje i dolaska na imanje prije 30 godina s obitelji radim u velikom domaćinstvu, radimo čitav dan, nemamo godišnjeg odmora, ali imamo i odlične rezultate; kvalitetne proizvode koje imaju svoje tržište. Nismo od onih koji troše vrijeme na nevažne stvari, nismo nikada 'peglali' kartice bespotrebno, već smo zarađen novac uložili u kupnju zemlje kako bismo mogli zaokružiti posao na imanju. Dobro živimo od svoga rada,  jer imamo osigurano tržište, a naši školovani sinovi i snaha pomažu nam u razvoju OPG-a i poslovanja. Naime, nije isto biti seoska žena danas i nekada, u vrijeme kada je moja mama obrašivala vrt i prodavala svoje proizvode. Mi se stalno obrazujemo, informiramo o stanju na tržištu, uvodimo nove tehnologije i čemu mi pomaže obitelj.  – kazala je Renata Bedeković. Ona, osim što s obitelji ima preradu mesa vrhunske kvalitete poput kulena, kobasica, slanine, čvaraka, krvavica, masti, namaza od čvaraka, uzgaja i svoj domaći Turopoljski češnjak, te proizvodi pekmeze, zimnicu i razne likere.

Uloga žene na selu

Titulu najuzornije ponijela je Renata Bedekovic iz Zagreba
Dodala je kako su i ove manifestacije dobra prilika da se istakne uloga žene na selu u vođenju domaćinstva, da promoviraju svoje proizvode i možda prošire tržište, ali i da se poruči mladima da nema potrebe da odlaze iz Hrvatske, jer ukoliko se želi, može se raditi i dobro živjeti i od poljoprivrede.

- No, treba zasukati rukave, uhvatiti se motike i raditi. Od rada nikome nije bilo loše – dodala je Najuzornija hrvatska seoska žena za 2017. godinu. Njen, kao i izložbeni štand svih kandidatkinja tijekom natjecanja je bio odlično posjećen, jer su sve uzorne seoske žene nudile niz svojih domaćih proizvoda; od kolača, torti, gibanica, preko raznih đžemova, sokova, pečenog mesa.

Iznimno sam zadovoljna što se ove godine i Ministarstvo poljoprivrede uključilo u manifestaciju, pa smo mogli osigurati i bogate nagrade svima, a posebno  trima nagrađenim ženama koje su dobile i laptope, te novčane nagrade, nakit i niz drugih poklona. I to je način da ostale potaknemo da se uključuju u natjecanje, jer tu imamo probleme, posebno u Koprivničko – križevačkoj županiji. Žene puno rade, pa kada im kažete da se moraju još dodatno angažirati u ovom natjecanju; odlaziti na manifestacije, tu im volja splasne. Zato želimo da manifestacija, kojoj je jedini cilj promocija vrijednosti i važnosti da su žene na selu i gospodarstvu čuvarice obitelji i tradicije sa svojim obiteljima. Potičemo i razvoj ruralnih sredina i smatram da je važno da to podupire i Ministarstvo poljoprivrede, ali i mediji – kazala je Katica Jerleković, predsjednica udruge Uzorne hrvatske seoske žene, organizator natjecanja.

Brojne nagrade

Tri nagrađene žene dobile su brojne nagrade, među ostalima i koraljni nakit od Karlovačke županije, slike, plaketu Grada Karlovca, poklone Udruge Hrvatski sokol, Udruge poslodavaca, te niz drugih poklona Udruge hrvatske seoske žene koja je organizator natjecanja.  Marijana Petir, hrvatska EU parlamentarka, koja natjecanje podupire već godinama i u EU parlamentu se zalaže za razvoj hrvatskog sela, Renatu Bedeković vodi tri dana u Bruxelles gdje će je upoznati s najvišim tijelima i organizacijama koje se bave poljoprivredom.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje