Okupljanje

Utiranje puta za očuvanje biljaka diljem Mediterana

Agrovijesti
Cvijet Fotografija: Pixabay
Crna Gora će biti domaćin 1. Tjedna zaštite mediteranskih biljaka

Više od 80 sudionika iz 18 zemalja našlo se zajedno na 1. Tjednu zaštite mediteranskih biljaka koji traje do 29. listopada u Ulcinju u Crnoj Gori, s ciljem izgradnje mreže za zaštitu biljaka i kulturnu raznolikost diljem mediteranske regije.

Prvi regionalni sastanak zajedno će okupiti biljne znanstvenike, voditelje projekata, lokalno stanovništvo i organizacije civilnog društva koji će izmijeniti uspješne primjere očuvanja biljaka s lokalnom zajednicom i istražiti akcije za promicanje i poticanje očuvanja biljaka diljem Mediterana.

Mediteranska flora je pod prijetnjom, a regija je prepoznata kao jedna od četiri najznačajnija područja bioraznolikosti na Planetu. Ovaj događaj, organiziran od strane IUCN-ovog Centra za mediteransku suradnju, Fondacije globalne raznolikosti i Plantlife Green Home, pomoći će u izradi okvira za dijalog među sudionicima i podići svijest o vrijednosti uloge koju igraju biljke u održavanju bioraznolikosti i u životima mnogih ljudi, pružajući im nužne usluge ekosustava kao što su voda, kontrola poplava isl.

„Ovaj događaj ima za cilj postati mjesto okupljanja botaničara; mjesto za rad institucija civilnog društva na polju očuvanja biljaka; mjesto za članove zajednice; i za sve zainteresirane za uključivanje programa očuvanja biljaka u projekte očuvanja ili održivog razvoja“, kaže Antonio Troya, direktor Centra.

„Ovaj vrlo interaktivan sastanak pruža izvrsnu mogućnost za raspravu o osnovnoj ulozi lokalnih ljudi u očuvanju mediteranske flore te za istraživanje suradnje diljem regije na potpore kulturnim praksama u očuvanju područja“, kaže Gary Martin, direktor Fondacije globalne raznolikosti.

Ovo okupljanje će također biti i prilika za povećanje izgradnje kapaciteta i stvaranje mreže među svim organizacijama koje rade na očuvanju biljaka na Mediteranu, te za prikazivanje različitih projekata kao što su: Integrirani pristup očuvanju biljaka u marokanskom Visokom Atlasu, „Akcije očuvanja za rijetku i ugroženu mediteransku otočnu floru, Potpora kulturnim praksama koje koriste prirodi u mediteranskim projektima i Očuvanje divljih biljaka i staništa za ljude diljem Mediterana; svi financirani od strane MAVA Fondacije.

Više informacija potražite na web stranici Tjedna.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje