NACIONALNI SUSTAV

Uvodi se jedinstvena oznaka za kvalitetu

Agrovijesti
Kupujmo hrvatsko na splitskoj rivi Fotografija:
Oznaka "Naše domaće" odnosi se na sektor prerade mlijeka, mesa, voća, povrća, meda, jaja, uljarica, ribarstva i akvakulture

Domaći poljoprivredni i prehrambeni proizvodi pred novom su oznakom kojom će jamčiti svoju izvornost sirovine, kao i kvalitete.Riječ je o znaku "Naše domaće" čiji Nacrt pravilnika Ministarstvo poljoprivrede ovih dana šalje u e-Savjetovanje, piše Glas Slavonije. Domaći proizvođači poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ruku na srce, već pomalo posustaju u praćenju svih do sada uvedenih oznaka na nacionalnoj i višoj razini, razini EU-a, pa znak "Naše domaće" neće biti još jedna nova oznaka u nizu, nego će, kao nacionalni sustav kvalitete, doznajemo, zamijeniti dosadašnje oznake poput "Meso hrvatskih farmi", "Mlijeko hrvatskih farmi" i dr. Ovaj se znak uvodi zbog postizanja bolje prepoznatljivosti i promidžbe proizvoda koji imaju posebne karakteristike, te u svrhu zaštite proizvođača od nepoštenih praksi.

Šuma oznaka

Uvođenje znaka "Naše domaće" znači da neće biti posebnih oznaka nego jedan znak koji će na prvi pogled potrošaču pokazivati da je to domaći proizvod. Imaju to sve europske zemlje, a u nas je Hrvatska gospodarska komora (HGK) već takav korak napravila za ribu – "Riba Hrvatske, jedi što vrijedi".

U Mini sirani Gašić iz Beketinaca s proizvodnjom vrhunskih sireva i drugih mliječnih prerađevina na upit hoće li zatražiti ovaj znak kažu: "Možda i hoćemo." I ovdje ističu pravu dosadašnju šumu oznaka i njihovu ne/sukladnost s praksom.
– Ako na mesu, mlijeku, jajima… stoji oznaka da je s hrvatskih farmi, onda taj proizvod mora u cijelom lancu počivati na hrvatskoj, domaćoj proizvodnji – od rođenja životinje, stasavanja, hrane koju jede, klanja, prerade, ovdašnjih sirovina da bi se dobio domaći proizvod. Upravo na takvom, u cijelosti domaćem lancu počiva proizvodnja u našoj mljekari-sirani - kaže voditeljica Mini sirane Gašić Katarina Drlić.

Proizvodi Gašić sada imaju oznaku "Mlijeko hrvatskih farmi". Raspituju li se kupci ima li proizvod oznaku "hrvatsko"? – Oni izvana i da, a ovdašnji baš i ne, no naši kupci odavde uglavnom su iz okruženja, pa time i znaju sve o našim proizvodima.

Od mlijeka do ribe

Općenito, domaćem kupcu i dalje je važna cijena, kaže Katarina Drlić. - "Naše domaće" nacionalni je sustav kvalitete namijenjen označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s posebnim karakteristikama u sektorima proizvodnje i prerade mlijeka, mesa, voća i povrća, meda, jaja, uljarica te u sektoru ribarstva i akvakulture, stoji u Nacrtu prijedloga Pravilnika o nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.
- Kao kupac volim obratiti pažnju na deklaraciju, a otkako imam dijete, gledam da je proizvod što prirodniji i iz što bliže okolice - kaže Drlić.
Uvođenje ovog znaka nastavak je nastojanja Ministarstva poljoprivrede u mandatu Tomislava Tolušića da se kupuju i troše domaći proizvodi, kao i akcija njihove promidžbe poput projekta "Doručak s hrvatskih farmi" i sl. Procjene su da bi znak "Naše domaće" mogao zaživjeti već do ljeta. 

Znak prate stroga pravila i kontrole

Zahtjev za znak podnosi se Ministarstvu poljoprivrede, a detaljno se vodi računa o svemu, od sastava proizvoda, načina proizvodnje sirovina, dobrobiti životinja. Znak je za hrvatske proizvode crvene boje, a ima ga pravo koristiti svaki subjekt u poslovanju hranom ako je za taj proizvod potvrđena sukladnost s potrebnom specifikacijom. Ništa nije prepušteno slučaju, pa mjesto u lancu obavezno ima i ovlašteno kontrolno tijelo. Stroga je kontrola korištenja znaka, bilo da je riječ o podnositeljima zahtjeva ili već postojećim korisnicima.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje