Kontrola hrane

Uvoz ekoloških proizvoda podložan novom elektroničkom sustavu certificiranja EU

Agrovijesti
Organska hrana Fotografija: Thinkstock
Ovaj pionirski sustav e-certifikacije doprinijet će poboljšanju odredbi o sigurnosti hrane i smanjenju mogućih prevara.

Novi sustav elektronskog certificiranja za bolji nadzor nad uvozom organskih proizvoda počet će se primjenjivati od danas, što EU čini globalnim liderom u praćenju i prikupljanju pouzdanih podataka o trgovini tim proizvodima.

Ovaj pionirski sustav e-certifikacije doprinijet će poboljšanju odredbi o sigurnosti hrane i smanjenju mogućih prevara. Također će smanjiti administrativno opterećenje operatora i vlasti te pružiti mnogo opsežnije statističke podatke o ekološkom uvozu. I papiri i e-certifikacija će se koristiti tijekom šestomjesečnog prijelaznog razdoblja. Od 19. listopada 2017., organski uvoz će biti pokriven samo e-certifikatom.

Phil Hogan, europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj poručuje kako su upravo ti su visoki standardi omogućili EU da postane najbolja adresa za hranu u svijetu, ali da se dalje valja nastojati pronaći nove i bolje načine kontrola. Hogan smatra da će nova pravila poboljšati praćenje ekoloških proizvoda, koji su važno rastuće tržište.

U praksi, izmjene će zahtijevati dodavanje tih uvoznih certifikata u Trgovinsku kontrolu i stručni sustav (TRACES),  postojeći elektronički sustav EU-a za praćenje kretanja prehrambenih proizvoda diljem EU.

Uz pristup koji je moguć 24 sata dnevno, sustav TRACES je pokazao da olakšava trgovinu, omogućujući trgovinskim partnerima i nadležnim tijelima da lako dobiju informacije o kretanju njihovih pošiljaka i ubrzaju administrativne postupke. Također se pokazao neprocjenjivim sredstvom za olakšavanje brzih reakcija na zdravstvene prijetnje zbog praćenja kretanja pošiljaka i lakše upravljanje rizikom odbačenih pošiljaka.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje