DOBRI POKAZATELJI

Uvoz vina pao za 11 posto, proizvodnja grožđa porasla za 30.000 tona

Agrovijesti
Fotografija:
Količinski uvoz vina u 2018. godini bilježi pad od 11 posto u odnosu na godinu ranije, a proizvodnja grožđa porasla je za 30.000 tona, istaknula je ministrica Vučković na otvorenju Izložbe vina i vinogradarske opreme, koja se u Gudovcu uz Međunarodni pčelarski sajam održava već sedmu godinu zaredom

Uz tradicionalan pčelarski sajam 8. i 9. veljače, u Gudovcu kod Bjelovara održana je i 7. Izložba vina i vinogradarske opreme, a u istom prostoru predstavila su se i obiteljska poljoprivredna gospodarstva s ponudom sireva i suhomesnatih proizvoda.

"Današnja prilika je tim važnija jer, uz proizvodnju i kvalitetu domaćeg meda, danas svi zajedno promičemo i proizvodnju i kvalitetu hrvatskih vina. Na dobrom smo putu – unazad nekoliko godina trend je smanjenja uvoza, povećanja izvoza i povećanja proizvodnje. Još obrađujemo podatke za 2019. godinu, no količinski uvoz vina u 2018. bilježi pad za 11%. u odnosu na 2017. godinu, količinski izvoz povećanje od 10,44% te vrijednosno povećanje za 23%. Također, u 2018. smo u odnosu na 2017. proizveli 30.000 tona grožđa više te gotovo 230 tisuća hektolitara vina više. Pomažemo našim vinarima da nastave u istom mjeru nizom različitih mjera koje ostvaruju efekte", naglasila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković prilikom otvorenja Sajma.   

Novosti u sektoru

Kako ističu u Ministarstvu, u cilju rasterećenja sektora vinarstva od nameta, cjelokupni troškovi vezani uz naknade za izdavanje rješenja za stavljanje vina u promet i naknade za izdavanje rješenja o označavanju vina oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla ne naplaćuju se od proizvođača i troškovi od približno 10 milijuna kuna podmiruju se iz državnog proračuna. Realizirana su i administrativna rasterećenja, ukinut je sustav evidencijskih markica i time trošak od dva milijuna kuna, kao i obveza utvrđivanja minimalnih tehničkih uvjeta i izdavanja rješenja za prostorije za proizvodnju vina. Novim Zakonom o vinu uveden je i sustav decentraliziranog organoleptičkog ocjenjivanja vina u četiri regije. Vina će se ocjenjivati na regionalnoj razini, a ocjenjivače će predlagati regionalne organizacije vinara i vinogradara.

U realizaciji je i Nacionalni program pomoći sektoru vina, s ukupnom vrijednošću potpore od 55 milijuna eura za razdoblje od pet godina s ciljem sustavne podrške tehnološkom razvoju sektora.

U novom programskom razdoblju od 2019. – 2023. godine izvršeno je niz prilagodbi s ciljem rasterećenja i sustavnijeg i uspješnijeg korištenja financijskih sredstava, povećanje potpore za konverziju i rekonstrukciju vinograda s dosadašnjih 50% na 75% od razine maksimalno prihvatljivih troškova, nadoknadu gubitka dohotka za iskrčene vinograde u razdoblju od tri godine, što prije nije bilo propisano, te mogućnost pokrića troškova tzv. doprinosa u naravi kojim se korisniku nadoknađuje vrijednost izvršenih poslova u projektu koje je sam proveo, ističu u Ministarstvu.
 
Krajem veljače će Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objaviti Javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019.-2023. za mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina, a tijekom ožujka javni natječaj za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda. Do sada je za ovu mjeru odobreno 73 projekta u ukupnom iznosu potpore od 71,8 milijuna kuna. Otvoren je i natječaj za mjeru Promidžba na tržištima trećih zemalja, rok za podnošenje prijava je 14. veljače 2020. godine. Od početka 2014. godine - od kada je započela provedba Nacionalnog programa pomoći sektoru vina odobrena je isplata za 74 projekata u ukupnom iznosu 14.5 milijuna kuna. U 2019. godini isplaćeno je nešto više od 6 milijuna kuna, a iskoristivost omotnice za ovu mjeru iznosila je gotovo 89% za 2019. godinu.