NA KUTIJU OD 2.5 EURA ČAK SU DVA EURA TROŠARINE I PDV

Uvoznici cigareta u Crnoj Gori na mukama: Legalna prodaja pala za 20 posto

Agrovijesti
Cigarete, duhan Fotografija: Thinkstock
Ima uvoznika koji vraćaju trošarinske markice jer ne mogu prodati cigarete

Tijekom studenog i prosinca na kioscima u Crnoj Gori pala je prodaja cigareta za oko 20 posto, a nekim uvoznicima su proizvođači vratili trošarinske markice jer cigarete ne mogu prodati. Pad je nastavljen nakon što su od 1. siječnja ponovo povećane akcize na cigarete”, tvrdi za “Vijesti” sugovornik sa legalnog tržišta cigareta, za crnogorske Vijesti.

Istodobno, crno tržište svakim danom cvjeta sve više, a nelegalne cigarete prisutne su na "crno" i u  manjim maloprodajnim objektima širom Crne Gore.

Razlog za bujanje nelegalne prodaje cigareta je to što su najjeftinije cigarete u legalnoj prodaji tri puta skuplje od sličnih kod švercera.

Prošle godine trošarina je povećana dva puta, najprije u travnju, pa u kolovozu, tako da su crnogorska skladišta zajedno sa najmanje tri puta izvanredno punjeni cigaretama zbog čega službena statistika na kraju kalendarske 2017.  ne daje pravu sliku o onome što se zapravo dešavalo u konačnoj prodaji.

Iz Ministarstva financija izjavili su “Vijestima” da je prema Monstatu, u period siječanj - studeni 2017. uvezeno  duhana i proizvoda od duhana u vrijednosti od 13,6 milijuna, što je 18,8 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

“Ministarstvo financija ne raspolaže podacima o prodaji”, objavili su iz ovog resora.

Iz Agencije za duhan “Vijesti” nisu mogle dobiti podatke o prodaji za 2017. jer se još obrađuju, ali je uoči Nove godine iz ove institucije objavljeno da je za 11 mjeseci lani, prema podacima veletrgovaca, prodano manje za oko 2,5 posto cigareta nego u istom razdoblju lani.

„Primjenom zakonskih rješenja kod oporezivanja cigareta ističemo da na maloprodajnu cijenu cigarete po kutiji i čija maloprodajna cijena iznosi 2,10 eura ukupno porezno opterećenje (trošarina i PDV) iznosi 1,83 eura od čega se na trošarine odnosi 1,47 eura, a na PDV 0,36 eura, odnosno ukupno opterećenje po kilogramu iznosi 73,5 eura, dok taj minimum u EU iznosi 90 eura“, naveli su iz Ministarstva financija.

Opterećenje po prodajnoj cijeni kutije cigareta iznosi dakle oko 87 posto. Sugovornik “Vijesti” sa legalnog tržišta tvrdi da računica iz ovog resora nije baš najkorektnija i da je opterećenje poreznim davanjima (PDV-om i trošarine) cigarete koja košta 2,5 eura oko 81 posto ili dva eura. 

Na pitanje kakav je efekt na proračunske prihode imalo prošlogodišnje dvostruko povećanje akcize, iz Ministarstva su odgovorili  da će prema planu po rebalansu za 2017. godinu trošarine “biti naplaćene u iznosu 225,6 milijuna eura što je za oko 43 milijuna više u odnosu na naplatu trošarina za 2016. godine i više za 15,1 milijuna eura u odnosu na plan prema Zakonu o proračunu za 2017.”

Međutim, ukoliko se zadrži pad legalne prodaje od 20 posto, država od trošarina može dobiti i manje nego ranije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje