EDUKATIVNA KOMPONENTA FESTIVALA

Uz kušanje vina, na Vinart Grand Tastingu se stječu i nova znanja

Agrovijesti
3. Vinart Grand Tasting, promenadno kušanje odabranih vina iz Hrvatske Fotografija: Robert Anić/PIXSELL Pogledajte galeriju
Radionice koje su se održavale tjedan prije i u tjednu uoči festivala, obuhvatile su sve ključne sorte kojima se Hrvatska i regija mogu pohvaliti, bilo je tu i vertikalnih kušanja i priča o položajima te tradiciji vinarstva- sve u svemu dimenzija festivala koja zaslužuje posebnu pažnju.

Ovogodišnji Vinart Grand Tasting koji se već tradicionalno održava u Laubi okupio je ˝kremu˝ domaće i regionalne vinske scene. U dva dana na promenadnom kušanju sudjeluje 120 vinarija, točnije 100 hrvatskih vinarija te 20 inozemnih vinarija i distributera vina.

Kabola - vina iz amfore
Kako tvrdi Saša Špiranec, organizator festivala, iz godine u godinu trude se zadržati status profesionalnog festivala kakav vinski svijet zaslužuje. Baš zato ove godine nećemo pisati o izlagačima i njihovim vinima, već o edukativnom dijelu festivala.

Naime, radionice koje su se održavale tjedan prije i u tjednu uoči festivala, obuhvatile su sve ključne sorte kojima se Hrvatska i regija mogu pohvaliti, bilo je tu i vertikalnih kušanja i priča o položajima i tradiciji vinarstva- sve u svemu dimenzija festivala koja zaslužuje posebnu pažnju.

Kozlović- Santa Lucia, nastajanje istarske kultne etikete

Santa Lucia, jedan je od ključnih položaja u Hrvatskoj, kako ističe Saša Špiranec u uvodu radionice, to je ˝hrvatski grand cru˝. Bili su to, kako kaže Franco Kozlović, ˝otpisani vinogradi˝ i krčenje tog područja 2001.godine bio je težak, ali isplativ pothvat.

˝Kad je godina dovoljno dobra, izdvaja se za zasebno vino, no inače se miješa s drugim malvazijama. Naša prva Santa Lucia je kad je imala deset godina dobila priznanje kao najbolje staro vino, a od te prve do danas stil se mijenjao˝, ističe Kozlović.

Od 2008. kada se preuredili podrum, Santa Lucia odležava oko godinu dana u velikim drvenim bačvama zapremine 3000 litara, jer kako objašnjava Kozlović, taj tip bačve dozvoljava vinu da zadrži prirodne karakteristike. Osim malvazije, na istom su položaju 2009. godine zasadili i crne sorte – cabernet sauvignon, merlot i teran. ˝Znao sam da ako je malvazija tako dobra, nema razloga da crne sorte podbace. Želja nam je da se i teran prepoznaje˝, zaključuje Kozlović.

Clemente, vertikalno kušanje najvažnije etikete podruma Damjanić

3. Vinart Grand Tasting, promenadno kušanje odabranih vina iz Hrvatske
Istarska vinarija Damjanić nedaleko od Poreča i njihovo vino Clemente već godinama skupljaju priznanja i medalje po svjetski priznatim vinskim natjecanjima poput Decantera.

Obiteljsku tradiciju naslijedio je Ivan Damjanić, a prva priznanja ovoj vinariji donio je njegov djed davne 1928.godine kada je iz Pariza stigao Grand Prix.

˝ 2004. godine kada sam počeo s vinima, nisam ni shvaćao što vino znači. Svake godine smo nešto mijenjali, uz vino sam i ja sam dozrijevao te mijenjao priču. Kroz vertikalu se vidi i moja igra i sretan sam što ih imamo u arhivi jer me i dalje ta vina iznenađuju˝,objašnjava Damjanić.

Osim Clementea, danas se ova vinarija može pohvaliti s desetak etiketa. No, kad je Clemente u pitanju, količine su male, ali vino je traženo.

˝Hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo može parirati svjetskom. To je bila moja želja i misao vodilja kada sam krenuo s Clementeom, a priznanja struke i tržište nam samo daju dodatan vjetar u leđa˝, zaključuje Damjanić.

Kabola – nova dimenzija vina iz amfore

Marino Markežić predstavio je Kabolu u posebnom ruhu, koristeći pritom starije godine kako bi prikazao smisao stvaranja vina. Ova prva eko vinarija u Istri, uskoro na tržište stavlja novu malvaziju. Ponosni su nosioci i EU eko znaka, što automatski znači i strožu kontrolu cijelog postupka nastanka vina. ˝Cilj nam je pokazati vam kako jedan vinar može napraviti različita vina. Naše kasnije berbe osvajaju i vanjska tržišta. U Norveškoj su poludjeli za našom Unicom iz 2009.godine˝, pohvalio se Markežić.

Kabola - vina iz amfore
Posebnu dimenziju imaju upravo njegova vina iz amfora. Amfore su uvezene iz Gruzije, 2.20 metara visine i zapremine 2000 litara. ˝Sam oblik amfore eliminira puno problema koji se mogu dogoditi s vinom. Bez sumpora i sličnih dodataka ta vina odležavaju zakopana na njivi minimalno šest mjeseci, a amfore otvaramo u kasno proljeće. Nakon toga vino kao i naša malvazija Unica odležava u bačvama od slavonskog hrasta oko godinu dana i zatim još u boci šest mjeseci˝, pojasnio je Markežić postupak.

Na samom kraju radionice, predstavljeno je vino Teran Amfora 2015, prvi istarski Teran odležavan u gruzijskim amforama.

WSET- kvaliteta i stil Hrvatske i ostatka svijeta

Cilj radionice bio je usporedba domaćih vina, Kozlovićeve Malvazija Santa Lucia 2015 i Feravino Frankovka Miraz 2015.

˝Važna su specifična tržišta i njihova proizvodnja, a u Hrvatskoj je turizam jedan od ključnih faktora za vinare jer turisti traže autohtone sorte. Stoga je važno da ih možete komparirati sa svjetskim sortama, a kvaliteta hrvatskih vina je izvrsna˝, istaknuo je Joseph Hallam, voditelj radionice.

Saints Hills- vertikala dvije autorske etikete

3. Vinart Grand Tasting, promenadno kušanje odabranih vina iz Hrvatske
Na vertikalnom kušanju Saints Hills predstavljene su etikete Dingač i Plavac mali Sv. Roko. Vinarija Saints Hills na položaju Komarna zasadila je 16 hektara novih vinograda. ˝Naš plavac mali ima moderniji stil, odležava u bačvama top proizvođača 12-14 mjeseci i proizvedemo ga oko 10.000 boca. Plavac je sorta koja ima mjesto na svjetskoj vinskoj sceni, a budući da je u pitanju mladi vinograd, potencijal je velik˝, poručili su iz vinarije Saints Hills.

Dingač pak odležava u novim bačvama 18-24 mjeseci, grožđe se bere desetak dana kasnije nego za Sv. Roko. ˝Visoko alkoholi nisu problem, dokle god su uklopljeni u priču˝, zaključuju iz Saints Hillsa.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje