Ovogodišnji Vinart Grand Tasting koji se već tradicionalno održava u Laubi okupio je ˝kremu˝ domaće i regionalne vinske scene. U dva dana na promenadnom kušanju sudjeluje 120 vinarija, točnije 100 hrvatskih vinarija te 20 inozemnih vinarija i distributera vina.

Naime, radionice koje su se održavale tjedan prije i u tjednu uoči festivala, obuhvatile su sve ključne sorte kojima se Hrvatska i regija mogu pohvaliti, bilo je tu i vertikalnih kušanja i priča o položajima i tradiciji vinarstva- sve u svemu dimenzija festivala koja zaslužuje posebnu pažnju.
Kozlović- Santa Lucia, nastajanje istarske kultne etikete
Santa Lucia, jedan je od ključnih položaja u Hrvatskoj, kako ističe Saša Špiranec u uvodu radionice, to je ˝hrvatski grand cru˝. Bili su to, kako kaže Franco Kozlović, ˝otpisani vinogradi˝ i krčenje tog područja 2001.godine bio je težak, ali isplativ pothvat.
˝Kad je godina dovoljno dobra, izdvaja se za zasebno vino, no inače se miješa s drugim malvazijama. Naša prva Santa Lucia je kad je imala deset godina dobila priznanje kao najbolje staro vino, a od te prve do danas stil se mijenjao˝, ističe Kozlović.
Od 2008. kada se preuredili podrum, Santa Lucia odležava oko godinu dana u velikim drvenim bačvama zapremine 3000 litara, jer kako objašnjava Kozlović, taj tip bačve dozvoljava vinu da zadrži prirodne karakteristike. Osim malvazije, na istom su položaju 2009. godine zasadili i crne sorte – cabernet sauvignon, merlot i teran. ˝Znao sam da ako je malvazija tako dobra, nema razloga da crne sorte podbace. Želja nam je da se i teran prepoznaje˝, zaključuje Kozlović.
Clemente, vertikalno kušanje najvažnije etikete podruma Damjanić

Obiteljsku tradiciju naslijedio je Ivan Damjanić, a prva priznanja ovoj vinariji donio je njegov djed davne 1928.godine kada je iz Pariza stigao Grand Prix.
˝ 2004. godine kada sam počeo s vinima, nisam ni shvaćao što vino znači. Svake godine smo nešto mijenjali, uz vino sam i ja sam dozrijevao te mijenjao priču. Kroz vertikalu se vidi i moja igra i sretan sam što ih imamo u arhivi jer me i dalje ta vina iznenađuju˝,objašnjava Damjanić.
Osim Clementea, danas se ova vinarija može pohvaliti s desetak etiketa. No, kad je Clemente u pitanju, količine su male, ali vino je traženo.
˝Hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo može parirati svjetskom. To je bila moja želja i misao vodilja kada sam krenuo s Clementeom, a priznanja struke i tržište nam samo daju dodatan vjetar u leđa˝, zaključuje Damjanić.
Kabola – nova dimenzija vina iz amfore
Marino Markežić predstavio je Kabolu u posebnom ruhu, koristeći pritom starije godine kako bi prikazao smisao stvaranja vina. Ova prva eko vinarija u Istri, uskoro na tržište stavlja novu malvaziju. Ponosni su nosioci i EU eko znaka, što automatski znači i strožu kontrolu cijelog postupka nastanka vina. ˝Cilj nam je pokazati vam kako jedan vinar može napraviti različita vina. Naše kasnije berbe osvajaju i vanjska tržišta. U Norveškoj su poludjeli za našom Unicom iz 2009.godine˝, pohvalio se Markežić.

Na samom kraju radionice, predstavljeno je vino Teran Amfora 2015, prvi istarski Teran odležavan u gruzijskim amforama.
WSET- kvaliteta i stil Hrvatske i ostatka svijeta
Cilj radionice bio je usporedba domaćih vina, Kozlovićeve Malvazija Santa Lucia 2015 i Feravino Frankovka Miraz 2015.
˝Važna su specifična tržišta i njihova proizvodnja, a u Hrvatskoj je turizam jedan od ključnih faktora za vinare jer turisti traže autohtone sorte. Stoga je važno da ih možete komparirati sa svjetskim sortama, a kvaliteta hrvatskih vina je izvrsna˝, istaknuo je Joseph Hallam, voditelj radionice.
Saints Hills- vertikala dvije autorske etikete

Dingač pak odležava u novim bačvama 18-24 mjeseci, grožđe se bere desetak dana kasnije nego za Sv. Roko. ˝Visoko alkoholi nisu problem, dokle god su uklopljeni u priču˝, zaključuju iz Saints Hillsa.