Utjecaj lošeg vremena na urod i usjeve

Uzbuna na poljima: Trešnje pucaju, jagode trule, blitva nije ni posijana

Agrovijesti
Trešnje Fotografija: Duško Jaramaz/PIXSELL
Voćke se i puno prskaju jer ih nakon svakog tretmana opere kiša, a kukuruz i suncokret na nekim njivama nisu ni niknuli

Najprije su nam vjetar i oluja porušili 30-40 posto plastenika, a onda je kiša učinila svoje. U nasadima su voda i blato do koljena, što uvelike otežava berbu, a jagode trule zbog previše vlage – kaže Željko Varga iz Udruge jagodara Zagrebački prsten, ističući kako bi, da se priroda nije urotila protiv poljoprivrednika, berba jagoda u Zagrebačkoj županiji već završavala. Ovako, s problemima u polju na koje nije “imun” ni ostatak Hrvatske, otegnut će se i do sredine lipnja, a prinosi će, očekuje se, podbaciti najmanje 50%.

Nema ni kupaca

U nekim boljim vremenima s oko pola milijuna sadnica jagodari Prstena ubrali bi i 250 tona, a sad, osim s manjim prinosima, nisu zadovoljni ni prodajom. Zbog kiše je i manje kupaca na štandovima, iako je cijena mjerice domaćih, svježih jagoda posljednjih dana pala na 13 kuna, a i povrćari se ovih dana hvataju za glavu. Salata je trebala biti posađena još početkom svibnja. No i dalje je u kontejnerima. Isto tako i paprika...

– Toliko je mokro da ne možemo u polje, a svaki smo tjedan trebali posaditi najmanje pola hektara salate. Puno presadnica sad će se i baciti jer su prestare, odumrlog korijena i previše drvene za sadnju – kaže Hrvoje Gregurić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara, objašnjavajući da ništa bolje nije ni s tikvicama, buternut tikvama ili patlidžanima. I njih je odavno trebalo posaditi. A ne bude li patlidžana, u sezoni se neće prodavati ni rog paprika koja je glavna komponenta ajvara.

– Lani je, primjerice, paprika bila skupa pa se nije tražio ni patlidžan. Prodavali smo ga u bescjenje. No kako nijedna godina nije ista, ni po vremenu, ni po količinama, ni po cijenama... štete zbog nemogućnosti sadnje, sjetve, agrotehničkih zahvata u poljima... zbrajat će se tek kasnije. Ni blitvu još ne možemo posijati, dok su kupusnjače dobro rodile, ali je njihova prodaja u potpunosti stala – kaže Gregurić. Mladi se kupus, naime, trenutačno masovno uvozi iz Srbije za 1,20 do 1,50 kn/kg iako je domaća proizvodnja dostatna.


Tolušić obećava hladnjače

– Domaće će kupusnjače tako uskoro zbog vlage popucati na njivama, a ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić obećava gradnju hladnjača. Za koga, ako nemamo organiziranu proizvodnju i ako će nam uvoznici i dalje diktirati cijene – pita Gregurić ističući da svaki dan na zagrebačku Zelenu tržnicu stiže po nekoliko tegljača kupusa iz Srbije i na njega se stavljaju hrvatske deklaracije. – Resorno ministarstvo ne štiti nas proizvođače, a nema efekta ni od smanjenja PDV-a na 13%, inače trgovci salatu ne bi od nas otkupljivali za 1,50 – 2 kn/kg, a prodavali je za 3,99 do 5,99 kn, ovisno o sorti – ogorčen je.

Slično misli i voćar Frane Ivković, koji ovu godinu ocjenjuje još jednom iznimno lošom za voćare. Voćke se puno prskaju jer ih nakon svakog tretiranja brzo opere kiša. Voda uništava i tlo, pucaju plodovi trešanja... a ni ratarima nije lako. – S proljetnom se sjetvom išlo kasno. Kukuruz, suncokret... teško su nicali pa su na velikom dijelu površina i presijani, dok su jesenske kulture pojačano rasle zbog kiše, a s njima i korov koji “traži” pojačanu potrošnju herbicida.

No na neke se njive ni ne može zbog vode te se očekuje i smanjen prinos pšenice, koju smo lani već želi u ovo vrijeme, a sad će “kasniti” minimalno 25 dana – kaže Matija Brlošić, potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.
 

Priroda se 'urotila' protiv poljoprivrednika

Trešnje

Berba se stalno odgađa zbog kiše, zreli plodovi pucaju, a u 1. kategoriji dopušta se tek 2% popucalih plodova

Salata

Sadnice su se trebale početi saditi na njive još početkom svibnja, a dio će ih se sad i baciti jer su prestare i odrvenjele

Kupusnjače

Kiša im je i pogodovala i dobro su rodile na domaćim njivama, ali ne prodaju se - trgovci prodaju uvozne iz Srbije

Pšenica

Lani se krajem svibnja već žela na njivama, ove godine kasni oko 25 dana, a guši je i korov zbog kojega će biti manji prinosi  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje