Sigurnost hrane

Uzbuna u Srbiji: U Luku Bar navodno stiglo meso zamrznuto 1982. godine

Agrovijesti
Meso, mesar Fotografija: Thinkstock
Uprava carine Srbije jučer je od Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede dobila obavijest kako su došli do informacije da je u luku Bar u Crnoj Gori stigla pošiljka zamrznutog mesa iz 1982. godine, pa je svim carinarnicama naređeno da poduzmu mjere pojačane kontrole prometa.

Kako je priopćila Uprava carina, svim carinarnicama je naređeno da poduzmu mjere pojačane kontrole robnog i putničkog prometa, sa posebnim naglaskom na granične i pogranične prijelaze prema Crnoj Gori, Makedoniji, BiH, kao i na administrativnim prijelazima prema Kosovu. 

Uprava carina će, kao i do sada, učiniti sve da se spriječi bilo kakav pokušaj ugrožavanja sigurnost  i zdravlja građana, pa će svako meso koje ne ispunjava zakonom propisane uvjete, a bude otkriveno tijekom pojačanih kontrola, biti oduzeto i predano u nadležnost inspektorima Uprave za veterinu, piše Politika.

„Na graničnim prijlelazima prolazak pošiljke živog ili zamrznutog mesa ionako nije moguć, ukoliko ga ne prati propisana dokumentacija koju izdaje granična veterinarska inspekcija”, navodi se u priopćenju. 

Ukoliko se radi o pokušaju šverca, pa pošiljka bez dokumentacije prelazi preko alternativnih prijelaza, potencijalni krijumčari će se suočiti sa mobilnim timovima Odjela za suzbijanje krijumčarenja koji provode ''dubinske kontrole''.

Iz Uprave carina Srbije navode da su o postojanju navedene pošiljke obaviješteni svi carinski službenici, uključujući i specijalne mobilne timovi za suzbijanje krijumčarenja koji će pojačati aktivnosti na cijelom području. 

„Pored prepreke koju čini osobno zalaganje i profesionalizam svih carinskih službenika, Uprava carina će se osloniti i na najsuvremeniju tehniku, poput mobilnih skenera, zahvaljujući kojima će daljnja distribucija sporne pošiljke biti dodatno otežana”, dodaje se u priopćenju. 

  • Avatar
    limun 18. Studeni 2016. u 12:46 a je to za pivca?
  • Avatar
    limun 18. Studeni 2016. u 09:09 Kad već nema inspekcija...
  • Avatar
    limun 18. Studeni 2016. u 09:08 Imamo li mi u Hrvatskoj Agenciju za hranu?!!
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje