EKOLOŠKA PROIZVODNJA

Uzgajam zdravo povrće i posao mi cvate jer ljudi cijene prirodno

Agrovijesti
Voće i povrće Fotografija: Thinkstock
Za prskanje povrća koriste biodinamičke pripravke, čajeve od raznog bilja, a za tlo podrivač umjesto pluga

Željko Iličić, vlasnik OPG-a Biomara, svakog jutra iz 80 kilometara udaljenog Zagreba dolazi na obiteljsko imanje u Sv. Petru Čvrstecu kod Križevaca gdje uzgaja 50-ak vrsta povrća i do poslijepodnevnih ih sati pakira i tovari u kombi te vozi kupcima.
Kaže, posao cvjeta jer sve više kupaca prepoznaje kvalitetu njegova načina proizvodnje. Riječ je o biodinamičkom uzgoju povrća i bobičastog voća. U brežuljkastom prigorskom kraju, nedaleko od središta mjesta, na šest hektara uzgaja povrće, a dva hektra su kupine, piše Podravski hr.

Voće i povrće
– Naša misao vodilja bila je uzgajati zdravo voće i povrće u kojima, prije svega, mogu uživati naša vlastita djeca, stoga smo od samih početaka, što je bilo prije deset godina, imanje vodili na potpuno ekološki način – kazao je Željko Iličić.
Prije povrtlarstva Željko je bio zaposleni kuhar. Danas je karijeru posve zamijenio i kaže, nije mu žao. - Vozio sam blitvu u Dalmaciju pa su se dolje ljudi smijali da im iz Podravine vozim ‘njihovu’ biljku – objasnio je ličić.

Posao s narudžbama olakšava mu i mobilna aplikacija pomoću koje kupci jave koje povrće žele pa Željko odmah po dolasku u Čvrstec krene s berbom. Gotovo sve uzgaja u 1400 četvornih metara plastenika. – S obzirom na biodinamički način proizvodnje, povrće je nešto skuplje nego na tržnicama i trgovinama, ali kupci to znaju – kaže Iličić.

Pojasnio je kako za prskanje povrća koriste biodinamičke pripravke, čajeve od raznog bilja, a za tlo podrivač umjesto pluga. Osim toga, samo tlo ne gnoji nego sadi posebne kulture koje podrivačem okreće u zemlju gdje se kompostira.

U sadašnjim sve hladnijim danima u plastenicima sade kupus, kelj, celer, grašak i drugo povrće. Proizvodnju se, kažu, trude organizirati tako da u svako doba godine kupcima mogu ponuditi gotovo sve vrste povrća. Povrh svega, na svom OPG-u zapošljava i nekoliko mještana iz Čvrsteca. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje