Tune

Uzgajanje plavorepe tune

Agrovijesti
Plavorepa tuna Fotografija: flitto.com
Uzgajanje ribe je posljednja, tanka nada za najdražu ribu Japanaca

Ribarski laboratorij Sveučilišta Kindai možda nije najprivlačnije ime za fini restoran, ali njegove posjetitelje to ne ometa. Preko tjedna okupljaju se u Ginzi, trgovačkoj četvrti u Tokiju kako bi uzorkovali ribu. Restorani se čine zadovoljnima s kvalitetom sashimija, uključujući sočne odreske plavorepe tune, jedne od najcjenjenijih vrsta. No, tuna u restoranu je različita od one koja je dostupna bilo gdje drugdje u jednoj ključnoj stvari: nije ulovljena u divljini, već je uzgojena, pište The Economist.

Japanci plavorepu tunu nazivaju „kraljem ribe“. Pojedu je oko 40.000 tona godišnje – 80 posto globalnog ulova. Potražnja također ubrzano raste i na drugim mjestima Dok su stokovi pacifičke tune pali za 97 posto od najvišeg 1960-ih godina, prema nedavnom izvješću Međunarodnog znanstvenog odbora, međuvladinom panelu stručnjaka. (Japan osporava otkrića) U nekim je mjestima ribarstvo na trostruko održivoj razini.

Japan je pristao prepoloviti svoj ulov mlade plavorepe tune (ribe premlade da se razmnožava) u sjevernom Pacifiku prošle godine. No oduprla se strožim mjerama, uključujući potpunu zabranu ribarenja na plavorepu tunu koju zagovara Amerika, uz ostale zemlje. Japanska vlada kaže nema zabranjivanja dok stokovi ne padaju tri godine za redom.

Akvakultura možda nudi način a rješenje ovog problema. No, plavorepa tuna se teško uzgaja u zatočeništvu. U otvorenom moru, može lutati stotinama kilometara i može narasti na preko 400 kg. Jako je osjetljiva na svjetlo, temperaturu i buku. Raniji pokušaji njezinog uzgoja nisu uspjeli, no Sveučilište Kindai ustraje dugo nakon što su inicijalni istraživački zajmova od vlade potrošeni u ranim '70-im godinama. U 2002 od prodaje ostale ribe uspjeli su izdvojiti odrasle tune od jaja po prvi puta, radije nego gojene mladih uhvaćenih u moru.

Samo 1 posto plavorepe tune koje Sveučilište uzgoji preživi u odrasloj dobi. „Očekujemo da će se ovo popraviti, no trebati će vremena“, predviđa Shukei Masuma, direktor Instituta. Tuna halapljivo jede velike količine lignji i skuša. Znanstvenici su eksperimentirali sa obrocima na bazi soje i drugim alternativama. Tvrtka na jugozapadu Japana kaže da je uspjela uzgojiti tunu koristeći hranu napraveljnu odo ribljeg obroka, no to je skupo i ribe slabo napreduju. Korištenje divlje ribe kao hranu za plavorepe tune nije održivo, kaže Atsushi Ishii sa Sveučilišta Tohoku. On smatra da akvakultura odvraća pažnju od trnovitog puta upravljanja ribarstvom na pravilan način.

Ova rasprava polako ulazi u krugove javnosti. U 2014 mediji su imali velikog utjecaja na odluku Međunarodne unije za očuvanje prirode da stave plavorepu tunu na crvenu listu ugroženih vrsta kojima prijeti izumiranje. A popularnost Kidaievog restorana očito znači da ljudi postaju svjesniji ovog problema..

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje