Nema zime

Uzgajivači salate u zatvorenom prostoru dobro su se pripremili

Agrovijesti
Salata Fotografija: Thinkstock
Zbog mraza i niskih temperatura mnoge su poljoprivredne kulture pretrpjele znatnu štetu. No uzgajivači salate u zatvorenom prostoru dobro su se pripremili grijući svoje staklenike i plastenike pa ih je veća šteta mimoišla. Tomu su pripomogle i nove sorte koje su otpornije od starih, a koje su nedavno predstavljene uzgajivačima s područja Neretve, Splita i Zadra.

Dugi niz godina uzgoj povrća zimi - posebice salate, tradicija je obitelji Milat iz Segeta. Na hektar zatvorenog i pola hektara otvorenog prostora godišnje uberu i do 150 tona salate. Kažu nam da je to mukotrpan posao u kojem je sve teže opstati.

Kupci, kojih je najviše sa zagrebačkog područja, prepoznali su kvalitetu i to im omogućuje opstanak na tržištu. No kako je riječ o zahtjevnijoj, ekološkoj proizvodnji i ulaganja su veća. Kvaliteta se poboljšava uvođenjem najnovijih trendova u proizvodnju, a cilj je među ostalim stvaranje najotpornijih sorti, koje imaju visoku uniformnost i kojima se može konkurirati salatama iz EU-a, te smanjenje upotrebe pesticida.

Berba zimske salate je pri kraju. Uskoro će u proizvodnju proljetni ciklus, čija se berba očekuje oko Uskrsa.

Pogledajte prilog Regionalnog dnevnika HRT-a.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje