Sankcije

Uzgajivači u teškoj situaciji nakon najnovije ruske zabrane

Agrovijesti
Ruski embargo Fotografija: Thinkstock
Najnovija ruska zabrana uvoza voća i povrća iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine stavlja proizvođače u teški položaj. Iako zabrana traje nekoliko dana, proizvođači se već bore kako bi zadržali glave iznad vode. Pogotovo najveći proizvođači u zemlji.

Domaće tržište je zasićeno jer se hladnjače i dostupne pakirnice ubrzano pune, a proizvodi ne idu nigdje. Hitni izvoz u susjedne zemlje nisu opcija zbog dovoljnih količina vlastitih proizvoda. Stvari su otišle iz lošeg u gore za uzgajivače krušaka, koji su se već borili sa štetama od ovogodišnjeg mraza zbog čega im je loša kvaliteta i manjak ljudi koji žele uskladištiti kruške.

Nitko nije siguran zašto je Rusija uvela embargo. Službeni razlog je nedostatak sigurnosnih certifikata kao što su podrijetlo robe. Međutim, pravi razlog bi mogao biti sumnja da se jabuke, šljive i kruške  ponovno izvoze iz EU u Rusiju. Prošlogodišnji izvozi voća iz BiH u Rusiju i EU ukupno su iznosili više od 50 milijuna eura. Ove godine izvoz samo u Rusiju iznosio je 10 milijuna eura u prvih šest mjeseci. Procjenjuje se da su gubici kao rezultat zabrane već dosegli više od 250.000 eura dnevno. Vladini službenici očekuju posjet ruskih inspektora unutar sljedećih desetak dana, no nije dan određeni datum.

Nepopravljivi gubici

Jedno je sigurno – ako Rusija ne ukine zabranu unutar sljedećih 3 ili 4 dana, voćari će se suočiti s nepopravljivim gubicima. Čak i ako Rusija ukine sankcije u bliskoj budućnosti, šteta će biti ogromna, primarno zbog izgubljene zarade i još gore, zbog izgubljenih kupaca koje će teško zadobiti natrag. Proizvođači su uznemireni jer je trgovina s dva ključna partnera – EU i Rusijom – zatvorena u isto vrijeme za BiH.

BiH izvoznici smatraju da više nisu konkurentni na EU tržištu nakon što je uvedena zaštitna cijena EU ove godine kao rezultat stabilizacije i pridruživanja. Na primjer, kada cijene šljiva padnu ispod 0.69 eura za 100 kg, izvoznik mora platiti 10.5 eura, što ga automatski čini nekonkurentnim. Ovo se odnosi na voće kao što su jabuke, kruške i trešnje.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje