Trendovi u proizvodnji

Uzgoj pšenice u SAD na rekordno niskoj razini

Agrovijesti
Žetva pšenice Fotografija: Pixabay
Izvršni direktor Udruženja uzgajivača pšenice u Illinoisu Jim Freaili kaže kako je konkurencija na globalnom tržištu još jedan bitan faktor koji je utjecao na veliki pad u proizvodnji pšenice.

Ove godine američki farmeri su na putu da zasade najmanje hektara pšenice od kada je Ured za poljoprivredu SAD započeo voditi evidenciju, 1919. godine. Cijena i klimatski uvjeti su samo neki od faktora koji utječu na odluke američkih farmera da li da uzgajaju usjeve.

Preci Rasa Higinsa naselili su se u ruralnom dijelu sjevernog Illinoisa 1858. godine. Otkad je prvi plug zaorao ovo plodno zemljište, pijre skoro 160 godina, pšenica je uvijek imala svoje mjesto među usevima. “Iduća sjetva bit će obavljena nakon žetve soje, nadamo se u iduća dve i pol do tri tjedna”.

Međutim, u ovom kraju ne može se vidjeti puno pšenice. Ne zato što nije sezona. Jednostavno, rijetko koji farmer je sadi.

“U posljednjih 20 godina pratim šta se događa u Illinoisu i primjetio sam da se većina poljoprivrednika fokusira na kukuruz i soju”.

Među njima je i Higins, koji samo mali dio svoje njive ostavlja za pšenicu, najviše zbog toga što donosi vrlo skromne prihode.

“Ove godine očekujemo prinos pšenice od oko 2.5 tone. Da budem iskren, mislim da će vjerojatno biti bolji nego od soje i kukuruza”.

Bolji ili ne, Higins kaže kako klima nije idealna za pšenicu i obzirom da je sve manje farmera koji je siju, postalo je skupo to činiti.

“Ne postoji tržište na kojem se pšenica može prodavati čitave godine. Sve što imamo su tri tjedna nakon žetve”.

Izvršni direktor Udruženja uzgajivača pšenice u Illinoisu Jim Freaili kaže kako je konkurencija na globalnom tržištu još jedan bitan faktor koji je utjecao na veliki pad u proizvodnji pšenice.

“Uzgaja se u zemljama koje su nerazvijene, ali siju dobru pšenicu kako bi se prehranili. Konkurencija postoji svuda i tako se Amerika nadmeće sa mnogo drugih država”. On kaže kako ranija iskustva utječu na odluke farmera koje se tiču budućnosti.

“Dosta njih se i dalje sjeća sjetve pšenice od prije 10 ili 20 godina, čija je probna težina bila veoma loša, kvalitet također i bila je neisplativa. Međutim, današnje sorte i tehnike koje koristimo u smislu upotrebe fungicida i sprječavanju bolesti znatno su napredovale u prethodnih nekoliko godina, što pšenicu ponovo čini održivom i unosnom opcijom ovdje u Illinoisu“.

Unosna ili ne, Higins kaže kako nije baš tako jednostavno, kao što je promjeniti sjemenje koje farmeri stavljaju u zemlju.

“Za one koji duži niz godina nisu uzgajali pšenicu, postoji mali rizik. Prinosi kukuruza i soje uglavnom su ujednačeni”.

Međutim, ukoliko niske cijene kukuruza i soje nastave umanjivati ukupnu zaradu farmera, povratak pšenici mogao bi predstavljati rješenje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje