IZLOŽBA

Varaždin: Međunarodna izložba bučinih ulja

Agrovijesti
Bučino ulje Fotografija: Marko Jurinec/PIXSELL
Namjera je dodatno popularizirati to iznimno kvalitetno ulje te kod potrošača podići svijest o važnosti zdrave prehrane i domaće proizvodnje.

U Varaždinu je u subotu održana prva Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe-Adria i 8. Izložba bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske  sa 136 uzoraka ulja iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske.  Šampionom izložbe proglašeno je bučino ulje Uljare Agroprom Patrčević iz Petrijanca.

 Varaždinska županija izložbu je organizirala s Međimurskom, Krapinsko-zagorskom i Zagrebačkom županijom, a prvi put su se pridružili Grad Zagreb te Savez Alpe-Adria. Namjera je dodatno popularizirati to iznimno kvalitetno ulje te kod potrošača podići svijest o važnosti zdrave prehrane i domaće proizvodnje.

Izložbu je otvorio varaždinski župan Radimir Čačić koji je naglasio i velik potencijal domaćih proizvoda u turizmu.

„Turisti žele okusiti jela i specijalitete svih regija zemlje u kojoj se nalaze. Naša velika prednost je da su naši majstori kulinarstva u samom vrhu Hrvatske. Imamo prostor, imamo kuhare, imamo kvalitetu, samo moramo poraditi na standardizaciji proizvodnje i brendiranju. Ovo je prvi takav iskorak“, rekao je Čačić podsjetivši da Varaždinska županija uložila u brendiranje Varaždinskog bučinog ulja.

Bučino ulje
„Posebno je važno da se prvorazredni proizvod prepozna na prvu. Mora imati prvorazredni dizajn boce i etikete te oznaku premium proizvoda. Svaki potrošač imat će priliku upoznati se s bocom i etiketom, a naročito sadržajem Varaždinskog bučinog ulja“, dodao je Čačić.

Predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević naglasila je da je dio strategije Varaždinske županije da bučino ulje bude promoviramo kao brend.

„Imamo nekoliko zaštićenih vrhunskih proizvoda kao što su varaždinsko zelje i varaždinski klipić, ali buča je jedna posebna niša. Željela bih, kao što je prva asocijacija za maslinovo ulje Istarska županija, da tako za bučino ulje bude Varaždinska županija. Napravili smo kuharicu jela od buče, uvrstili jela od buče u restorane koje nude autohtonu kuhinju, što su gosti jako dobro prihvatili“, rekla je Martinčević  i najavila sljedeću manifestaciju nakon ove međunarodne izložbe – predstavljanje buče i proizvoda od buče u „Bučogradu“ u sklopu varaždinskog Špancirfesta u drugoj polovici kolovoza.

U sklopu međunarodne izložbe bučinih ulja predavanje je održao Franz Labugger iz Štajerske, vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje se specijaliziralo za proizvodnju i prodaju bučinog ulja, te predsjednik Udruge proizvođača bučinog ulja Štajerske, koja okuplja čak 3.500 članova, proizvođača i uljara. Potom su proizvođačima bučinih ulja, koji su poslali uzorke za varaždinsku izložbu, uručena priznanja – 11 zlatnih, 47 srebrnih i 38 brončanih medalja. Bučina ulja je ocjenjivala komisija sastavljena od šest iskusnih ocjenjivača iz Hrvatske i Slovenije, a na čelu je bio Nenad Martinec, voditelj Laboratorija za kemiju hrane i predmete opće uporabe Bioinstituta Čakovec.

 Priznanja su uručili varaždinski župan Čačić te Sandra Herman, zamjenica župana Međimurske županije, Anđelko Ferek Jambrek, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije i Josip Kraljičković, izaslanik župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje