opasnost od požara

Vatrogasci pozivaju na oprez kod spaljivanja biljnog otpada

Agrovijesti
Fotografija:
Vatrogasci savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira. Nakon uočavanja požara odmah nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192.

Dolazak ljepšeg vremena za vatrogasce znači povećan broj intervencija na požarima otvorenog prostora zbog nekontroliranog spaljivanja biljnog otpada. Ovi požari uz izazivanje štete u prirodi, troše i značajne resurse vatrogasnih postrojbi te predstavljaju opasnost za  građane, upozorava Hrvatska vatrogasna zajednica. 

Vatrogasci savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira. Ukoliko se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je da postupaju sukladno odluci njihove općine, grada i županije kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad. 

Onima koji se odluče na spaljivanje, vatrogasci savjetuju da vatru ne pale za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve te u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina. Biljni otpad ne smije se paliti u šumama, lovištima i parkovima. Prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje valja očistiti od zapaljivog raslinja kako bi se spriječilo širenje požara. U pripremi moraju biti sredstva za gašenje požara; voda, pjena i prah, a ukoliko oni koji spaljuju nemaju aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl. 

Velike količine raslinja ne smiju se spaljivati istovremeno, a osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi. 

Vatrogasci apeliraju na osobe starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanje da ne pale biljni otpad. Sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju paliti vatru na otvorenome prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva) te postupati u skladu s uputama.

Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene su visoke kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn.

Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine za što se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja. Ukoliko je djelo počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

Nakon uočavanja požara odmah nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192.