OPG tjedna

Već deset godina se bavi uzgojem kalifornijskih glista, a nudi i humuse te sječku

Agrovijesti
Kalifornijske gliste Fotografija: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL Pogledajte galeriju
Ivan Trbuščić poziva zainteresirane građane da mu se jave, ostave podatke na njegovu mail adresu, kako bi im poklonio paket kalifornijskih glista. Prve četiri zainteresirane osobe koje se jave, dobit će na poklon svatko po vreću humusa sa leglom što je dovoljan broj 'radilica' za srednji kmpost od oko 500 litara. Njegova mail adresa je info@humus-trbuscic.com.

Kako otac i ja nismo mogli naći kupce za stajski gnoj kojeg imamo, odlučio sam se kupiti kalifornijske gliste. Znao sam da one takvu vrstu 'sirovine' mogu preraditi, usitniti i pretvoriti u humus, organsko gnojivo za oplemenjivanje zemlje. I s takvim proizvodom odmah smo našli tržište.

Dakle, može se reći da sam u taj posao krenuo slučajno, iz potrebe da gnojivo 'prilagodim' tržištu, što je danas važno, jer većina vrtlara i poljoprivrednika ne želi više umjetna, već prirodna, eko gnojiva – priča nam Ivan Trbuščić koji u Lišnici pored Duge Rese ima obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje, osim u Karlovačkoj županiji, poznaju i u Rijeci, Istri, Samoboru, Kutini.

U desetak godina, koliko se bavi uzgojem kalifornijskih glista, nudi i humuse i sječku, a jedini u Hrvatskoj proizvodi sječku sa crnogoricom.

Ukoliko se želite baviti eko uzgojem voća ili povrća nužno je imati organsko gnojivo kakvo nastaje od prirodnih, eko 'materijala' koje prerade kalifornijske gliste. Isto tako, sav otpad iz vrta koji imate sačuvajte, stavljajte u humus sa glistama i imat ćete gnojivo za vrt – priča nam vlasnik OPG-a.

Od njega je grad Rijeka nabavio humus za bio vrtove koje su dijelili građanima koji su postali vlasnici gradskih vrtova. Vrtić u Kutini nabavio je od njega malč za okoliš ustanove, prodavao je humus i Parku Risnjak, a ima i puno narudžbi putem interneta iz čitave Hrvatske.

Na OPG-u radi poseban humus za poljoprivredne površine, za hortikulturu, cvjetnjake. U svim je slučajevima riječ o ekološkom gnojivo, ali s raznim sastojcima, a sve ih stvaraju kalifornijske gliste. Njihov je 'rad' sev popularniji obzirom na zakonsku obvezu sortiranja kućnog otpada. Karlovac je podijelio kompostere građanima u domćinstvima, a nabava kalifornijskih glista ključna je u preradi bio otpada.

Leglo za prodaju je, u stvari, gornji poluprerađeni sloj komposta u kojemu se gliste hrane i žive i koji je njima gusto naseljen. Volumen dobrog legla za prodaju ima volumen od oko 200 litara, odnosno četiri vreće od 50 litara napunjene spomenutim gornjim slojem. No, ima i manjih paketa, ovisno o potrebi domaćinstva. Jedno je leglo dovoljno, jer se one same razmnožavaju, ugibaju. Treba ih ljeti zalijevati, zimi štititi od isušivanja, jednom tjedno nahraniti i to je sve – kazao je Trbuščić. Malen napor u odnosu na dobrobit jer kalifornisjke gliste mogu riješiti dva problema odjednom: smanjiti volumen kućnog otpada i nahraniti zemlju u vrtu.

Ivan Trbuščić poziva zainteresirane građane da mu se jave, ostave podatke na njegovu mail adresu, kako bi im poklonio paket kalifornijskih glista.

Prve četiri zainteresirane osobe koje se jave, dobit će na poklon svatko po vreću humusa sa leglom što je dovoljan broj 'radilica' za srednji kmpost od oko 500 litara. Njegova mail adresa je info@humus-trbuscic.com.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje