Zaštita okoliša

Velika akcija pošumljavanja Šaroglina u blizini Delnica 27. travnja

Agrovijesti
Pošumljavanje kod Kruševa Fotografija:
Cilj akcije je revitalizacija šumskih područja Gorskog kotara, uništenih u prirodnim nepogodama u posljednjih pet godina. U tim je nepogodama oštećeno 300.000 stabala, a ogoljeno je 5000 hektara zemlje, što je površina veća od površine grada Rijeke

Akcija pošumljavanja "Šume su život", u kojoj će na šumskom predjelu Šaroglinu, u blizini Delnica, sudjelovati 600 ljudi iz svih krajeva Hrvatske i posaditi oko 10.000 stabala, provest će se u subotu, 27. travnja, najavili su u četvrtak organizatori iz tvrtke "Croatian Way".

Akcija je bila planirana za 13. travnja, ali je odgođena zbog kiše.

Cilj akcije je revitalizacija šumskih područja Gorskog kotara, uništenih u prirodnim nepogodama u posljednjih pet godina. U tim je nepogodama oštećeno 300.000 stabala, a ogoljeno je 5000 hektara zemlje, što je površina veća od površine grada Rijeke.

U akciji će, uz ljude iz Delnica i Gorskog kotara, sudjelovati predstavnici 27 hrvatskih gradova.

Edukaciju djece o važnosti šuma vodit će stručne osobe iz Hrvatskih šuma.

Direktor tvrtke "Croatian Way" Saša Kajfeš istaknuo je u priopćenju da se akcijom promiče društvena odgovornost i zajedništvo te da, iako je namijenjena svim naraštajima, posebnu vrijednost ima za najmlađe te da se nadaju što većem odzivu školaraca.

Zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula ističe da briga za šume ne poznaje granice te da će se sudionici akcije pridružiti svima koji se diljem svijeta brinu za šume i njihove ekološke sustave. Nada se da će to biti prvi korak u revitalizaciji šuma Gorskog kotara, uništenih prirodnim nepogodama.

Ivana Pečnik Kastner iz Hrvatskih šuma podsjetila je da se na pošumljavanju radi stalno i da je riječ o prvoj velikoj akciji u kojoj će pomagati građani, koji će zasaditi osam tisuća sadnica jele i dvije tisuće sadnica smreke. Sjeme za njih prikupljeno je u Gorskom kotaru, a sadnice su uzgojene u rasadnicima Hrvatskih šuma.

Po riječima ravnateljice Javne ustanove Prirode Sonje Šišić, uz smreke i jele zasadit će se i 200 šumskih voćkarica, koje će pomoći oporavku ekološkog sustava i očuvanju životinjskih vrsta, posebice ptica.

Sudionici akcije okupit će se u subotu, 27. travnja između osam i devet sati u središtu Delnica, nakon čega odlaze do šumskog predjela Šaroglina.

Akciju podupiru Primorsko-goranska županija, Francusko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj, Grad Delnice, Hrvatske šume, Javna ustanova Priroda, Hrvatska gospodarska komora, Obrtnička komora Gorskog kotara, Hrvatska turistička zajednica i mnoge druge tvrtke, ustanove i pojedinci. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje