Hrana u Hrvatskoj sigurna i bez ostataka pesticida

Velika analiza hrane pokazala: Od 630 uzoraka hrane u samo 6 pronađena veća razina pesticida od dozvoljene

Agrovijesti
Održiva uporaba pesticida Fotografija: Thinkstock
U odnosu na broj uzoraka u kojima su nađeni ostaci (212), ostaci pesticida su najviše bili prisutni u jagodama (26), kruškama (26), zelenoj salati (19), narančama (26), rajčici (13), paprici (14), jabukama (16), kiviju (9), mrkvi (10), masnom tkivu ovce (10) te celeru (22). Ostaci pesticida nisu nađeni u uzorcima dječje hrane: voćne i povrtne kašice, početna hrana za dojenčad i prijelazna hrana za dojenčad

Od ukupno 630 analizirana uzoraka poljoprivrednih proizvoda i hrane na ostatke pesticida u 2017. tijekom razdoblja monitoringa, šest uzoraka je sadržavalo ostatke pesticida u koncentraciji iznad dozvoljene granice, što čini jedan posto od ukupno analiziranih uzoraka. Viša razina pesticida od dozvoljene pronađena je u dva uzorka krušaka podrijetlom iz Hrvatske, dva uzorka rajčice od kojih jedan uzorak podrijetlom iz Hrvatske, jedan iz Albanije, jedan uzorak mrkve iz Hrvatske, te jedan uzorak paprike iz Albanije.

Analiza ostataka pesticida u hranu u RH

Na temelju podataka dostavljenih od strane nadležnih laboratorija može se procijeniti da je izloženost potrošača ostacima pesticida u Hrvatskoj u 2017. u skladu s trendovim u EU s obzirom da je kod šest uzoraka (1 %) pronađena koncentracija ostataka iznad dopuštene razine, što je u skladu s prosjekom u EU, pokazala je analiza Ministarstva poljoprivrede.

U Ministarstvu ističu kako je sanitarna inspekcija odmah poduzela zakonske mjere povlačenja sa tržišta kod proizvoda kod kojeg je pronađena razina pesticida iznad dopuštene, a poljoprivredna inspekcija je poduzela zakonske mjere uništenje proizvoda kod proizvođača kod kojeg je pronađena razina pesticida iznad dopuštene.

Analiza ostataka pesticida u hranu u RH

Aktivne tvari kod kojih su izmjerena prekoračenja MDK vrijednosti su klorpirifos u oba uzoraka kruške i rajčice, zatim propizamid u mrkvi i propikonazol u paprici. Na svih 6 uzoraka koji su imali prekoračenje ostatak pesticida, provedena je procjena rizika, a rizik za potrošače utvrđen je kod jednog uzorka kruške i rajčice iz Albanije, dok za ostale proizvode kod kojih je utvrđeno prekoračenje MDK procjena rizika je pokazala da nema rizika za potrošače, objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Kontrolirana, sigurna i kvalitetna hrana u cijelom lancu proizvodnje od farme do stola prioritet je Ministarstva poljoprivrede. Kontrole se provode u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije hrane ili hrane za životinje te na životinjama i proizvodima životinjskog podrijetla, kažu u Ministarstvu. Napominju kako rezultati ukazuju da je sigurnost hrane u Hrvatskoj na visokoj razini, a izostanak epidemija i sustavnih infekcija potvrđuju da sustav kontrole hrane funkcionira na zadovoljavajućoj razini. Također tvrde kako sve informacije o nesukladnim proizvodima koji nisu za konzumaciju i koje se povlače s tržišta – potrošači dobivaju odmah.

U cilju obuhvaćanja domaće proizvodnje i uvoza uzorkovano je 1/3 hrane proizvedene u Republici Hrvatskoj, 1/3 porijeklom iz EU i 1/3 porijeklom iz trećih zemalja, osim u slučajevima kada to nije moguće radi nedostupnosti proizvoda. U 418 (66,30 %) uzoraka nisu nađeni ostaci pesticida, u 206 ( 32,70 %) uzoraka nađeni su ostaci pesticida ispod dozvoljene razine.

U odnosu na broj uzoraka u kojima su nađeni ostaci (212), ostaci pesticida su najviše bili prisutni u jagodama (26), kruškama (26), zelenoj salati (19), narančama (26), rajčici (13), paprici (14), jabukama (16), kiviju (9), mrkvi (10), masnom tkivu ovce (10) te celeru (22). Ostaci pesticida nisu nađeni u uzorcima dječje hrane: voćne i povrtne kašice, početna hrana za dojenčad i prijelazna hrana za dojenčad

Temeljem članka 30. Uredbe (EZ) br. 369/2005 o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla sve države članice dužne su provoditi Nacionalni program kontrole ostataka pesticida. Provedba Nacionalnog programa monitoringa ostataka pesticida započela je u Hrvatskoj 2007. godini sukladno Zakonu o sredstvima za zaštitu bilja, a do 2013. godine u program su bili uključeni samo proizvodi biljnog podrijetla, a od 2014. godine i proizvodi životinjskog podrijetla. Od 2014. godine Nacionalni program praćenja (monitoringa) ostataka pesticida u i na hrani provodi se u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla

U okviru monitoringa ostataka pesticida u i na hrani u 2017. analizirani su:

Analiza ostataka pesticida u hranu u RH

Ukupno 630 analizirana uzoraka poljoprivrednih proizvoda i hrane:

proizvodi biljnoga podrijetla: naranče, kruške, kivi, cvjetača, luk, mrkva, krumpir, grah (sušeni), raž u zrnu i oljuštena riža u zrnu

proizvodi životinjskog podrijetla: masno tkivo peradi i masno tkivo ovce

proizvodi za koje je u prethodnim istraživanjima utvrđeno prekoračenje MDK ili nedopuštena primjena: jabuka, rajčica, jagoda, glavati kupus, paprika, celer korjenaš i zelena salata

dječja hrana: početna i prijelazna hrana za dojenčad te dječja hrana osim prerađene hrane na bazi žitarica (voćne i povrtne kašice).

U cilju obuhvaćanja domaće proizvodnje i uvoza uzorkovano je 1/3 hrane proizvedene u Republici Hrvatskoj, 1/3 porijeklom iz EU i 1/3 porijeklom iz trećih zemalja, osim u slučajevima kada to nije moguće radi nedostupnosti proizvoda.

u 418 (66,30 %) uzoraka nisu nađeni ostaci pesticida

u 206 ( 32,70 %) uzoraka nađeni su ostaci pesticida ispod MDK

u 6 (1%) uzoraka nađeni su ostaci pesticida iznad MDK

u odnosu na broj uzoraka u kojima su nađeni ostaci (212), ostaci pesticida su najviše bili prisutni u jagodama (26), kruškama (26), zelenoj salati (19), narančama (26), rajčici (13), paprici (14), jabukama (16), kiviju (9), mrkvi (10), masnom tkivu ovce (10) te celeru (22)

ostaci pesticida nisu nađeni u uzorcima dječje hrane: voćne i povrtne kašice, početna hrana za dojenčad i prijelazna hrana za dojenčad

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje