Poslovanje

Velika Fidelinka, opljačkana u privatizaciji, danas se prodaje u dijelovima

Agrovijesti
Fidelinka Fotografija: fidelinka.org.rs
Kroz više tvrtki koje su radile pod okriljem Fidelinke stvoren je sustav dugovanja u kojom je svaka tvrtka jamčila kredite drugoj.

Prije nešto manje od mjesec dana dijelovi Fidelinke (u stečaju), nekad jedne od vodećih srpskih mlinarsko-pekarskih kompanija, prodani su na Privrednom sudu u Subotici. Kupac tri objekta, za oko sedam milijuna dinara (oko 56,5 tisuća eura), je tvrtka Ewas iz Subotice, dok je jedan objekt za oko milijuna dinara kupio Siniša Galijaš, piše Poslovni dnevnik.

Za silos i mlin s opremom i objektima po cijeni od 144 milijuna dinara, te za stambenu zgradu u Subotici od 4,24 milijuna dinara zasad nije bilo kupaca, a na produju će biti ponuđen i ostatak imovine. To je bio početak konačnog kraja kompanije koja je postala jedan od primjer privatizacijske pljačke u Srbiji. Fidelinka je osnovana 1947. godine i početkom 2000-ih proizvodila je godišnje oko 12,5 miijuna komada kruha i 100.000 tona slatkiša. Država je privatizirala kompaniju 2005. godine i u tome su glavnu ulogu imale offshore kompanije s Britanskih Djevičanskih otoka. Fidelinka je u stečaj otišla 2010. zbog duga od oko 692 milijuna dinara, a postupak je pokrenula AIK banka iz Niša kao jedan od najvećih vjerovnika. 

Korupcija na sve strane

U Središnjem registru vrijednosnih papira navedeno je da su većinski vlasnici Fidelinke tvrtke Alysun Marketing i Mowbray Systems s Britanskih Djevičanskih otoka, te Mineco iz Švicarske koje su zadužile imovinu kompanije kreditima. Vlasnici tih kompanija bili su Žanko Čado, bivši makedonski ministar financija i srpski poduzetnik Dimitrije Aksentijević. Američka skupina za istraživačko novinarstvo Global Financial Integrity otkrila je da se protiv Aksentijevića vodi istraga u Rumunjskoj u vezi s korupcijom, u kojoj je jedan sudac uhićen zbog sumnje da je dobio mito od predstavnika Mineca u Bukureštu u procesu privatizacije jednog rudnika. 

Više pročitajte na poslovni.hr.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje