Popis poljoprivrede

Velika inventura agrara: "Vojska" od 3000 ljudi u popisu poljoprivrede prvom od 2003.

Agrovijesti
Savjetovanje Fotografija: Thinkstock
Popis je bitan, kako je rekao, i zbog provođenja zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), odnosno izrade svih drugih strateških dokumenata koji su bitni za novo  financijsko razdoblje. Podaci trebaju obuhvatiti 98 posto ukupne korištene poljoprivredne površine i 98 posto stočnih jedinica.

Vlada je u četvrtak u Sabor uputila prijedloga Zakona o popisu poljoprivrede 2020. s konačnim prijedlogom zakona, a donijela je i program potpore za proizvođače mandarina u iznosu od 20 milijuna kuna.

Cilj Zakona o popisu poljoprivrede, kako je rekao potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, dobivanje što preciznijih podataka o hrvatskoj  poljoprivredi i utvrđivanja važnosti te djelatnosti za cjelokupno gospodarstvo,

Popis je bitan, kako je rekao, i zbog provođenja zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), odnosno izrade svih drugih strateških dokumenata koji su bitni za novo  financijsko razdoblje. Podaci trebaju obuhvatiti 98 posto ukupne korištene poljoprivredne površine i 98 posto stočnih jedinica.

Popis će se provesti od 1. do 30. lipnja 2020. godine, a bit će obuhvaćena poljoprivredna gospodarstva koja imaju više od 0,40 hektara korištene poljoprivredne površine i/ili 0,5 stočnih jedinica ili manje od 0,40 hektara korištene poljoprivredne površine, ali najmanje 0,1 hektar voćnjaka, vinograda i/ili maslinika, bilo koju površinu rasadnika, površine pod povrćem, sjemenskim usjevima i presadnicama, cvijećem i ukrasnim biljem ili gljivama namijenjene za tržište te sve pčelinje zajednice.

Popisom poljoprivrede neće biti obuhvaćene površine pod povrtnjacima za vlastite potrebe s manje od 100 četvornih metara.

Podaci se prikupljaju od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i poslovnih subjekata.

"U provedbu popisa biti će uključeno oko 3 tisuće sudionika za koje će se organizirati posebna poduka, a sredstva  su osigurana u okviru financijskog plana DZS-a za razdoblje od 2018. do 2021. u iznosu od 34,1 milijun kuna", istaknuo je Tolušić.

Dodao je i kako se predlaže donošenje zakona po hitnom postupku iz razloga jer bi se već u listopadu ove godine trebao provesti probni popis, od studenog  je potrebno osnovati popisna povjerenstva za područja Županija i Grad Zagreb, a od prosinca osnovati popisne centre.

Podaci koji se prikupe provedbom Popisa poljoprivrede koristit će se isključivo za statističke svrhe te će biti temelj za ažuriranje Statističkog registra poljoprivrednih gospodarstava.

  • Avatar
    gonzalezandresloan 25. Svibanj 2019. u 08:18 Pozdrav, Ovo je obavijestiti javnost da je g. Gonzalez Andres privatni zajmodavac koji je otvorio financijsku priliku za sve koji trebaju financijsku pomoć. Dajemo zajam po kamatnoj stopi od 2% pojedincima, tvrtkama i tvrtkama pod uvjetima i uvjetima jasnim i razumljivim. Kontaktirajte nas danas putem e-pošte na: (gonzalezandresloan@gmail.com)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje