KONFERENCIJA O BIOBAZIRANIM industrijama u Bruxellesu

Velika konferencija o budućnost drvnog sektora, poljoprivrede i prehrambene industrije u zemljama JIE

Agrovijesti
EU Fotografija: Thinkstock
Konferencija "Jačanje konkurentnosti bio-baziranih industrija" održat će se u utorak, 11.srpnja u Bruxellesu, sjedištu europske administracije, a osim predstavnika agro-prehrambenog sektora i šumarskog i drvno-prerađivačkog sektora s područja JIE, okupit će se sudionici iz Danske, Latvije, Švedske, Finske, Mađarske, Italije i Belgije, europske strukovne i lobističke organizacije te vodeći stručnjaci iz EU institucija, priopćili su i Hrvatskog drvnog klastera.

Konferencija "Jačanje konkurentnosti bio-baziranih industrija" održat će se u utorak, 11.srpnja u Bruxellesu, sjedištu europske administracije, a osim predstavnika agro-prehrambenog sektora i šumarskog i drvno-prerađivačkog sektora s područja JIE, okupit će se sudionici iz Danske, Latvije, Švedske, Finske, Mađarske, Italije i Belgije, europske strukovne i lobističke organizacije te vodeći stručnjaci iz EU institucija, priopćili su i Hrvatskog drvnog klastera.

Pred-konferencijske aktivnosti uključuju sastanke s vodećim europskim strukovnim udruženjima poput COPA COGECA, ELO itd.

Predstavnici vodećih europskih udruga za biobazirane industrije izvijestit će sudionike o stanju u sektoru i predstaviti niz aktivnosti u tijeku, koje imaju za cilj unaprijeđenje sektorskih prilika, prije svega kroz poboljšanje Zajedničke poljoprivredne politike ZPP (Common Agriculture Policy - CAP) i usklađivanje stajališta o otvorenim temama.

Konferencija se održava u hotelu Thon EU, gdje će se poseban naglasak staviti na poziciju biobaziranih industrija, odnosno investicije, inovacije, ruralni razvoj, EU fondove te mogućnosti međusektorske suradnje u prehrambeno-prerađivačkoj industriji (AGRO&FOOD).

Sudjelovanje su potvrdili zastupnici u Europskom parlamentu u čijem je užem interesu upravo sektor poljoprivrede i prehrambene industrije, odnosno bio-bazirani sektor.

Hrvatska zastupnica u EP Ivana Maletić govorit će na otvaranju konferencije u hotelu Thon EU o funkcioniranju EU administracije i kružnoj ekonomiji, a zastupnik Davor Škrlec predstavit će raspravu o budućnosti biomase i kogeneracijskih postrojenja.

U drugom dijelu programa u Europskom parlamentu domaćin konferencije, zastupnica Marijana Petir, okuplja eminentne stručnjake iz europskih ministarstava te kolege zastupnike iz Njemačke (Norbert Lins) i Finske (Hannu Takkula). Petir je proteklih godina pokrenula niz aktivnosti za bolje pozicioniranje poljoprivrednog sektora na nacionalnoj i europskoj razini.

Na kraju dana sudionici će prisustvovati prijemu u Parlamentu uz klapu Bonaca i hrvatske delicije.

U srijedu 12.srpnja predviđene su studijske posjete ili bilateralni kontakti sudionika konferencije s europskim asocijacijama i zainteresiranim tvrtkama. Komisiju će na konferenciji predstavljaju vodeći stručnjaci iz DG AGRI i DG ENERGY Zamjenik generalnog direktora u DG Agriculture Mihail Dumitru i Giulio Volpi, koordinator za bioenergiju te jedan od glavnih EU autoriteta za OIE iz DG Energy su glavni predavači ispred Europske komisije na konferenciji u Parlamentu.

Dumitru će održati predavanje o izazovima u provođenju sektorskih politika i glavnim instrumentima poljoprivredne politike, dok će se predstavnik europskog energetskog ministarstva DG Energy osvrnuti na niz novih zakonskih rješenja oko budućnosti OIE i biomase o kojoj se upravo raspravlja u EP.

Iz Ministarstva gospodarstva potvrđeno je sudjelovanje Maria Antonića, državnog tajnika, koji je između ostalog zadužen za klastere, zadruge i druge druge oblike poslovnog povezivanja poduzetnika, što je jedna od važnih tema za poslovne subjekte u ovom sektoru. Jedan od suorganizatora skupa je nacionalni Klaster konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora, koji u protekle tri godine radi na umrežavanju različitih zainteresiranih sudionika a cilj Klastera je doprinijeti jačanju konkurentnosti poslovnih subjekata, povećanju zaposlenosti kao i ravnomjernijem regionalnom razvoju u čemu prehrambena industrija može imati veliku ulogu.

Partner u organizaciji konferencije su Hrvatski izvoznici koje će predstavljati prof.dr. Marijana Ivanov sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, koja će se ujedno i osvrnuti na značaj poljoprivrede u makroekonomskim pokazateljima.

Konferencija u Bruxellesu je zbog svoje vidljivosti te strukture uključenih subjekata dobra prilika za najavu različitih sektorskih događaja koji mogu biti zanimljivi domaćoj i međunarodnoj stručnoj javnosti. Jedna od značajnijih hrvatskih sajamskih manifestacija je 15. Mediteranski sajam koji se održava u ožujku 2018. u Dubrovniku, dodaju u Hrvatskom drvnom klasteru.

Sve o temam i konferenciji možete pronaći OVDJE.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje